Υγεία & πολιτική

Πρόωρους θανάτους και ανικανότητες έφερε το μνημόνιο

Πρόωρους θανάτους και ανικανότητες έφερε το μνημόνιο
 Ραγδαία επιδείνωση των δεικτών υγείας, εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις υγειονομικές υπηρεσίες και στην επιλογή φαρμάκων και μείωση των εισοδημάτων  είναι όσα καταγράφει έρευνα που διεξήχθη το Μάρτιο και τον Φεβρουάριο του 2013 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Στην ίδια έρευνα αναδεικνύεται και ο καθοριστικός ρόλος των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που σε πολλές περιπτώσεις ασθενών δένει αντί να λύνει τα χέρια των ασθενών.
 

 
Η έρευνα έγινε σε 1600 ασθενείς και στόχος ήταν να μελετήσει τις επιπτώσεις της οικονομική κρίσης στη χρήση των υπηρεσιών υγείας για τέσσερα  σημαντικά προβλήματα υγείας όπως είναι η  υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και  η άνοια. 
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα καταγράφεται μείωση περίπου ?530 στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο διαμορφώνεται σε ?1.115 με  8 στους 10 ασθενείς να αντιλαμβάνονται τη μείωση αυτή ως ιδιαίτερα υψηλή και να δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον τους, ενώ 2 στους 10 μείωσαν τη δαπάνη υγείας.   Σε ότι αφορά τα γενόσημα, υπάρχει ασάφεια αναφορικά με τις στάσεις και αντιλήψεις των ασθενών. Αναφορικά με την ασφάλεια 4 στους 10 ασθενείς αναγνωρίζει τα γενόσημα ως ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα ενώ η χώρα προέλευσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αναγνώριση ότι ένα γενόσημο τηρεί προδιαγραφές ασφαλείας και μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Η αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων καθίσταται εφικτή μέσω της αλλαγής της συνταγογραφικής κουλτούρας των γιατρών η οποία επιτυγχάνεται με μακροχρόνιο σχεδιασμό και θέσπιση οικονομικών και άλλων κινήτρων. Το φάρμακο για τον χρόνιο ασθενή είναι «μονόδρομος», με αποτέλεσμα να μειώνει κάθε άλλη δυνατή δαπάνη για να   μπορέσει να έχει πρόσβαση  σε αυτό. 9 στους 10 θεωρούν το φάρμακο ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας τους ενώ 6 στους 10 θεωρούν την άποψη του γιατρού το πρώτο κριτήριο για την αλλαγή φαρμάκου. Αδιαμφισβήτητη είναι και  η σχέση εμπιστοσύνης με το φάρμακο το οποίο ήδη λαμβάνει ο ασθενής και έχει ήδη ρυθμιστεί, μολονότι επωμίζεται πρόσθετο κόστος για την αγορά του. 
 
Το σύστημα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία υπερθεματίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του γιατρού στη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας, λόγω της ασυμμετρίας της πληροφόρησης μεταξύ των εταίρων, καθώς η άποψη του γιατρού αποτελεί το βασικό κριτήριο για την αλλαγή σκευάσματος. Μόλις  1 στους 10 άλλαξε το φάρμακό του και επέλεξε αυτό που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση. Οι 8 στους 10 ασθενείς παρέμειναν στο φάρμακό τους, μετά την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση το INN, και επωμίσθηκαν την πρόσθετη δαπάνη, περικόπτοντας κάθε άλλο δυνατό έξοδο. Εντωμεταξύ, η αύξηση των ίδιων πληρωμών από τους χρόνιους ασθενείς θέτει σημαντικά εμπόδια πρόσβασης. Παράλληλα αποτελεί καθοριστική συνιστώσα μειωμένης συμμόρφωσης και κατά συνέπεια αύξησης των ποσοστών απορρύθμισης. Οι χρόνοι πάσχοντες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κάλυψης του κόστους από ίδιες πληρωμές, γεγονός το οποίο, ενδεχομένως να μην είναι εφικτό σε βάθος χρόνου, δεδομένης της σταθερής ή/και αυξανόμενης οικονομικής επιβάρυνσης και της αναμενόμενης επιδείνωσης των μακροοικονομικών δεικτών (ανεργία, εισόδημα).
 
Μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε πως «η λήψη μέτρων καθίσταται επιτακτική καθώς η ανεπαρκής διαχείριση των χρόνιων παθήσεων εκτός των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού ωθεί σε αυξημένη ζήτηση δευτεροβάθμιων ( αύξηση των εισαγωγών >30%) και τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με άμεση συνέπεια την όξυνση της δαπάνης και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υγείας. Οι χρόνιοι ασθενείς λαμβάνουν μόνο το 56% της κλινικά συνιστώμενης υγειονομικής φροντίδας. Η διάσταση και το μέγεθος της επίδρασης του φαινομένου αυτού δύναται να αποτυπωθεί από τη διαφορά του μέσου κόστους περίπτωσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα η οποία υπολογίζεται σε 31,5? (με 4,5-5,0 επισκέψεις κατά κεφαλήν ετησίως) και του μέσου κόστους περίπτωσης σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα η οποία ανέρχεται σε 2108?».
 
Τα αναχώματα που βάζει ο ΕΟΠΥΥ
 
Από την έρευνα προέκυψε πως η καθημερινότητα των ασθενών είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη διεκδίκηση της θεραπείας τους ειδικά όταν πρόκειται για ειδικά νοσήματα που απαιτούν πολύ δαπανηρές θεραπείες και ο ΕΟΠΥΥ βάζει πολλά εμπόδια στην προσπάθεια του να περιορίσει την κακή και υπερβολική χρήση υπηρεσιών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η θεραπεία της ωχράς κηλίδας στην οφθαλμολογία. Ενδεικτικά θέματα της ισχύουσας κατάστασης στον ΕΟΠΥΥ που κάνουν δύσκολη τη ζωή του ασθενούς και την πρόσβαση στη θεραπεία του: Οι ασθενείς Ιδιωτικών Κλινικών (<60 κλίνων) προμηθεύονται το σκεύασμα αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ με μεγάλες καθυστερήσεις. Η διάθεση γίνεται μόνο από1 σημείο στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στις επαρχιακές πόλεις.   Υπάρχει ασυνέπεια στη λειτουργία της Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ: δεν αντιμετωπίζονται όλα τα σκευάσματα με τον ίδιο τρόπο, καθώς ορισμένα απαιτούν έγκριση για κάθε χορήγηση, ενώ δε λείπουν απορρίψεις για λόγους, όπως «έχει παρέλθει ο μέγιστος αριθμός χορηγήσεων» ή «δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας».
 
 Η ταλαιπωρία των ασθενών έχει κορυφωθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς με δεδομένη τη διαδικασία, αδύνατον να τηρηθούν εγκεκριμένα δοσολογικά σχήματα και οι ασθενείς αποθαρρύνονται τεχνηέντως από την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή. Ειδικά δε για την επαρχία, η διαδικασία κατάθεσης αλλά και οι καθυστερήσεις προσθέτουν στην ταλαιπωρία και συχνά δεν επιτρέπουν την ορθή θεραπεία των ασθενών.  Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία είναι υποδοσολόγηση & υποθεραπεία, εγκατάλειψη θεραπείας ή στροφή σε off-label «λύσεις» με αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες . Επιπλέον, οι  απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ  ενώ απαιτούνται από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ για την έγκριση από την Επιτροπή και για την ορθή παρακολούθηση της θεραπείας, με βάση την κλινική πράξη.
 
 
 
Οι ερευνητές τονίζουν πως τα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα ψυχικά νοσήματα, αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας και πρόωρου θανάτου και επιφέρουν υψηλό κόστος στο σύστημα υγείας, καθώς ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και απορροφούν περισσότερο από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης. Στην κατεύθυνση αυτή η ερευνητική ομάδα προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και αφορούν την στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) με κύριους άξονες την εισαγωγή κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, την παροχή κινήτρων αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και την δημιουργία ολοκληρωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 
 
 
Βάσω Καλυβιώτη 

Υγεία & πολιτική

27.08.2024

Λάρισα: Κατέρρευσε κομμάτι από το ταβάνι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πάνω στο κεφάλι γυναίκας – Υπό διάλυση οι υποδομές του ΕΣΥ

Τα νοσοκομειακά κτίρια είναι κακοσυντηρημένα με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες και τους ασθενείς

09.08.2024

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία

Θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις

Σε τραγική κατάσταση το νοσοκομείο «Έλενα»: «Δεν έχουμε πόσιμο νερό – Λιποθυμούν έγκυες, προσωπικό»
08.08.2024

Σε τραγική κατάσταση το νοσοκομείο «Έλενα»: «Δεν έχουμε πόσιμο νερό – Λιποθυμούν έγκυες, προσωπικό»

ΕΟΦ: Νέες αυξημένες τιμές 900 φαρμάκων από 26 Αυγούστου – Aυξήσεις από 1% έως 448%
07.08.2024

ΕΟΦ: Νέες αυξημένες τιμές 900 φαρμάκων από 26 Αυγούστου – Aυξήσεις από 1% έως 448%

Δήμαρχος Σουλίου: Έστειλε ισχυρό μήνυμα – Έκανε εφημερία σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού
28.07.2024

Δήμαρχος Σουλίου: Έστειλε ισχυρό μήνυμα – Έκανε εφημερία σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα
25.07.2024

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα

Συνεχίζεται η «κόντρα» Α.Γεωργιάδη και ιατρικών συλλόγων – Στον «αέρα» η συνταγογράφηση
25.07.2024

Συνεχίζεται η «κόντρα» Α.Γεωργιάδη και ιατρικών συλλόγων – Στον «αέρα» η συνταγογράφηση

ΠΟΕΔΗΝ: Σε κατάρρευση βρίσκεται το νοσοκομείο του Κιλκίς – Άθλιες εγκαταστάσεις και ελάχιστο προσωπικό
24.07.2024

ΠΟΕΔΗΝ: Σε κατάρρευση βρίσκεται το νοσοκομείο του Κιλκίς – Άθλιες εγκαταστάσεις και ελάχιστο προσωπικό

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Κάλεσαν για εφημερία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έναν συνταξιούχο γιατρό 80 ετών
23.07.2024

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Κάλεσαν για εφημερία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έναν συνταξιούχο γιατρό 80 ετών

Ο Ά.Γεωργιάδης ετοιμάζει επιτάξεις ιατρών για να επανδρώσει νοσοκομεία
12.07.2024

Ο Ά.Γεωργιάδης ετοιμάζει επιτάξεις ιατρών για να επανδρώσει νοσοκομεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

25.11.2024

Κινόα: Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα – Tα οφέλη της για την υγεία μας

Η κινόα είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να πάρει κανείς πρωτεΐνες από μη ζωικές πηγές

23.11.2024

Οκτώ πιθανοί λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του σώματος, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται κάποιος να «κάψει» για να διατηρήσει αυτή τη θερμοκρασία όταν εκτίθεται στο κρύο

Άμφισσα: Νεκρό βρέφος από λάθος μαιευτήρα
23.11.2024

Άμφισσα: Νεκρό βρέφος από λάθος μαιευτήρα

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο
16.11.2024

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
16.11.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε
16.11.2024

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Βρείτε φυσική λύση με μελατονίνη και CBD για βαθιά χαλάρωση
14.11.2024

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Βρείτε φυσική λύση με μελατονίνη και CBD για βαθιά χαλάρωση

Ο ΕΟΦ ανακαλεί όλες τις παρτίδες από χειρουργικά βαμβάκια – Δείτε ποια αφορά
14.11.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί όλες τις παρτίδες από χειρουργικά βαμβάκια – Δείτε ποια αφορά

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης
12.11.2024

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα
12.11.2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα