Το φόβο ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε 2500 διαθεσιμότητες από τα νοσοκομεία όλης της χώρας εκφράζουν τα μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών.
Θεωρούν, μετά την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, πως η υγεία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις διαθεσιμότητες που μοιραία θα οδηγήσουν σε απολύσεις. «Η κινητικότητα που εμφανίστηκε, στην προηγούμενη συνάντηση του Υπουργείου με την ΠΟΕΔΗΝ ως μια απλή μετακίνηση, αποκαλύφθηκε σήμερα ότι είναι «καραμπινάτη» διαθεσιμότητα που περιλαμβάνει 1250 εργαζομένους φέτος και αντίστοιχο αριθμό το 2014. Στην προσπάθεια του Υπουργού να καθησυχάσει την ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφού καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις στα Νοσοκομεία που υπηρετούν, θα «τοποθετηθούν» αποκλειστικά σε άλλα σε κενές οργανικές θέσεις άλλων Νοσοκομείων. Ανέφερε μάλιστα, ότι το προσωπικό αυτό δεν θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου θεωρώντας ότι η επιλογή αυτή αποτελεί γι αυτούς τους εργαζόμενους «ευνοϊκή» ρύθμιση. Από την συζήτηση προέκυψε μάλιστα ότι από τη διαθεσιμότητα δεν εξαιρείται κανένας κλάδος εργαζομένων», τονίζουν οι υγειονομικοί.
Ωστόσο, εκτιμούν πως εξαιτίας του γεγονότος ότι στους περισσότερους κλάδους των νοσοκομείων έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις η διαθεσιμότητα θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες απολύσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί οργανική θέση, εξαιτίας του γεγονότος ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά σε Νοσοκομείο θα οδηγεί σε μεταθέσεις εργαζομένων από Νομό σε Νομό και ουσιαστικά η μετάθεση αυτή θα ισοδυναμεί με απόλυση. «Σχετικά με το κλείσιμο Νοσοκομείων, ο Υπουργός Υγείας προσπάθησε να τις διαψεύσει, τονίζοντας ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει αλλά θα υπάρξει αναπροσανατολισμός ενός αριθμού Νοσοκομείων. Στην ουσία η μετατροπή Νοσοκομείων σε κέντρα υγείας ή άλλες δομές υγειονομικών υπηρεσιών εμφανίζεται ως διατήρηση των Νοσοκομείων «εν ζωή» και έτσι επιχειρείται να συγκαλυφθεί ουσιαστικά το λουκέτο που θα μπει σε αυτά. Επιβεβαιώθηκε επιπλέον ότι θα κλείσουν, όχι μόνο 660 τμήματα και κλινικές που αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά τελικά 774 με βάση και τους νέους μνημονιακούς οργανισμούς», λένε οι εργαζόμενοι.
Ο Υπ. Υγείας, έδωσε σαφείς απαντήσεις, όπως λένε οι υγειονομικοί και στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων αλλά και των νέων περικοπών στα ποσά για λειτουργικά έξοδα στους προϋπολογισμούς τους. Επανέλαβε ότι το 2014 θα περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων στο 1,6 δις ευρώ, ενώ ήδη το 2013 έχουν μειωθεί κατά 500 εκατ σε σχέση με το 2012. Την ίδια τύχη βεβαίως θα έχει και ο ΕΟΠΥΥ όπου σύμφωνα με τις απαντήσεις του υπουργού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης οικονομικής στήριξης. Τέλος όσο αφορά το ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό ό Υπ. Υγείας ήταν σαφής. Δεν υπάρχουν χρήματα για νέες προσλήψεις. Εντωμεταξύ, ως «ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισαν την παρουσία του κ. Γεωργιάδη οι συνδικαλιστές γιατροί στη σύσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας. «Ο κ. Γεωργιάδης έκανε σαφές πως καλεί και θα επιδιώξει διάλογο με τους εκπροσώπους των γιατρών, αλλά με έναν απαράβατο όρο, πως η οποιαδήποτε συζήτηση θα διεξαχθεί στο έδαφος και στα όρια των μνημονιακών πολιτικών και της απαρέγκλιτης τήρησης των εντολών της τρόικας. Δήλωσε μάλιστα με κάθε τρόπο πως διεκδικεί τον τίτλο του πιο μνημονιακού βουλευτή του κοινοβουλίου», τονίζουν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ. Όπως, χαρακτηριστικά δήλωσαν «δυστυχώς, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, ο μέχρι πρόσφατα διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλος καταγγέλλει σχέδιο άλωσης από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που βασίζεται σε σχέδιο της Τask Force, ενώ οι λειτουργοί της υγείας εξαθλιώνονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Βάσω Καλυβιώτη