Καινοτόμα φάρμακα, κι αλλαγή τρόπου τιμολόγησης στα γενόσημα οι αναγκαίες τομές για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ και των Ταμείων.
Άτυπο διάλογο ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας με όλους του εμπλεκόμενους στον κλάδο με αφορμή το συνέδριο “Pharma and Health Conference 2013”. «Επιθυμώ στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει μια συνεργασία, ένας εκτενής διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκομένων με την Υγεία φορέων. Με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά. Όπου θα βάλουμε κάτω όλη την πολιτική την οποία ασκούμε, ένα- ένα όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και όλες τις δράσεις που είναι να έρθουν, ώστε αφενός να δομηθεί σωστά η πολιτική μας και αφετέρου να ξέρετε τι ισχύει και τι θα ισχύσει, προκειμένου να οργανωθούμε όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό στο “Pharma and Health Conference 2013”, προς μεγάλη ικανοποίηση του επιχειρηματικού ακροατηρίου.
Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα κορυφαία στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας Ματίας Λάκατος Γενικός Διευθυντής Amgen Hellas δεν έχασε την ευκαιρία και έθεσε το ζήτημα της στήριξης της καινοτόμου έρευνας. «Θετικό το ότι ο νέος υπουργός έκανε εκκίνηση με άνοιγμα διαλόγου. Έχουμε κάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα. Θέλησα να ρωτήσω τον υπουργό πώς θα ενισχύσει τη διαδικασία αυτή για όλο τον κλάδο» τόνισε ο κ. Λάκατος, ο οποίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες είχε τονίσει ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην κλινική έρευνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 100 κλινικές έρευνες διεξάγονται από την Amgen σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά τμήματα, νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ενώ η εταιρία επενδύει σταθερά το 20% περίπου των παγκόσμιων πωλήσεων της στην ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές ασθένειες.
Παράλληλα, ο κ. Λάκατος σημείωσε ότι αυτό που θα πρέπει να εξετάσει το υπουργείο είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, πέρα από πρόσκαιρα μέτρα. «Το θέμα της βιωσιμότητας είναι κρίσιμο, όπως και της καινοτομίας. Πρέπει να μπει στην ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων είναι βασικό, μια και εφόσον περάσουν στην αγορά θα μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες, που στο τέλος – τέλος οδηγούν σε μεγάλες εξοικονομήσεις πόρων καθώς φρενάρουν αλόγιστες και μη αποτελεσματικές δαπάνες» υπογράμμισε ο κ. Λάκατος. Παράλληλα επεσήμανε ότι η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων, ώστε να φανεί τι πραγματικά είναι καινοτόμο, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε διαφανή κι ανοικτό διάλογο. Σημειώνεται ότι ειδικά για τα καινοτόμα φάρμακα σκοπός της νέας ηγεσίας είναι να συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή που θα προχωρήσει σε συγκροτημένη και τεκμηριωμένη αξιολόγηση.
«Επαφίεται, σε όλους, ασθενείς εμπλεκόμενους κλπ, να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν ποιοτικά και καλά φάρμακα. Οφείλουμε να μάθουμε από τα λάθη των άλλων» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Amgen Hellaw τονίζοντας ότι από την προηγούμενη εμπειρία μπορούν αντληθούν διδάγματα για το πώς μπορούν να κλείσουν οι μαύρες τρύπες στο σύστημα (σπατάλη σε παλιά κι αναποτελεσματικά φάρμακα, έλλειψη τεκμηρίωσης θεραπειών, θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ). Επίσης ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης γενοσήμων, καθώς όπως σημείωσε πληρώνουν οι Έλληνες πολλά σε σύγκριση με άλλους στην Ε.Ε.
Γιώργος Αλεξάκης