Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών, υπερκατανάλωση αλκοόλ, φοιτητές που βλέπουν αδιέξοδο και δεν τα καταφέρνουν στις εξετάσεις αλλά και χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα και ζητούν φθηνότερες θεραπείες συνθέτουν το δραματικό σκηνικό της χώρας μας.
Τα στοιχεία που καταδεικνύουν τις επιπτώσεις στον πληθυσμό από την αρχή της κρίσης προκύπτουν από τη σύνοψη των διαθεσίμων ερευνητικών ευρημάτων τα οποία παρουσιάσθηκαν πρόσφατα από το προεδρείο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Στο 1,5% είχαν ήδη φθάσει το 2011 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας, έναντι ποσοστού 1,1% για το 2009, δηλαδή αύξηση της τάξης του 36%, ενώ ο αυτοκτονικός ιδεασμός έφθασε το 2011 το 6,7%, έναντι ποσοστού 5,2% για το 2009. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια αναφέρονταν ήδη το 2011 σε ποσοστό 8,2%, έναντι 3,3% για το 2008. Ο Κυριάκος Σουλιώτης ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το 75% των πολιτών αναφέρει πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο στην πληρωμή των φαρμάκων του, το 56% από αυτούς αναφέρει πολύ σοβαρό σχετικό πρόβλημα, ενώ το 25% των ρευματοπαθών ασθενών έχει ζητήσει από τον θεράποντα γιατρό του την… αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής τους, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευθούν!
Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή κ. Ι. Υφαντόπουλου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 ατόμων, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες της κλίμακας του «Υγειόμετρου». Αυτό σημαίνει ότι πριν από τη οικονομική ύφεση οι πολίτες αξιολογούσαν την υγεία τους στο 86,06 της κλίμακας του «Υγειόμετρου», ενώ μετά τη κρίση η αξιολόγηση ανέρχεται στο 76,7.
Στην ίδια έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (77.4%) δηλώνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης. Παράλληλα οι Έλληνες δεν ικανοποιούνται από το εργασιακό τους περιβάλλον και δεν βλέπουν να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Σε ότι αφορά τους φοιτητές, ο ένας στους δύο (ποσοστό 46%) που ερωτήθηκε δηλώνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του στα μαθήματα.
Από την πλευρά του, ο παθολόγος – ηπατολόγος, καθηγητής της Β’ πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας “Ιπποκράτειο” Σ. Π. Ντουράκης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία για τη χώρα μας, το 20% των ανδρών πίνει περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ το 3% των γυναικών πίνει περισσότερα από 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα.