Αυξανόμενοι είναι οι αριθμοί ενηλίκων και παιδιών στην Αγγλία οι οποίοι επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση του καρκίνου, με αυξήσεις στη διάρκεια ζωής σχεδόν σε όλους τους τύπους της νόσου.
Η επιβίωση για ένα έτος και πέντε χρόνια, αυξήθηκε μεταξύ των ενηλίκων που διαγνώστηκαν μεταξύ 2015 και 2019 σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η ασθένεια εντοπίστηκε μεταξύ 2006 και 2010, ανέφερε το NHS Digital .
Η επιβίωση είναι υψηλότερη στους ενήλικες που έχουν μελάνωμα του δέρματος, μια από τις κύριες μορφές καρκίνου του δέρματος.
Εννέα στους 10 άνδρες επιβιώνουν τώρα για πέντε χρόνια, όπως και,
-σχεδόν το 95% των γυναικών.
Ωστόσο, η επιβίωση παραμένει πεισματικά χαμηλή για άλλες μορφές της νόσου, συμπεριλαμβανομένου:
-του καρκίνου του παγκρέατος και,
-του μεσοθηλιώματος, το οποίο προκαλείται κυρίως από την παρατεταμένη έκθεση στον αμίαντο.
–Μόλις το 6,3% των ανδρών και ,
-το 7,8% των γυναικών που εμφανίζουν μεσοθηλίωμα είναι ακόμα ζωντανοί,πέντε χρόνια αργότερα.
Το NHS Digital διαπίστωσε ότι «στην Αγγλία η μη τυποποιημένη καθαρή επιβίωση ενός έτους έχει βελτιωθεί, με ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2015 και 2019 να έχουν υψηλότερη επιβίωση ενός έτους από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2006 και 2010″.
«Αυτή η τάση παρατηρήθηκε για όλους τους καρκίνους και για τα δύο φύλα εκτός από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν 1,6 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο ετησίως για τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες», επισημαίνει.
Μεγαλύτερη επιβίωση μετά από πέντε χρόνια «παρατηρήθηκε για όλους τους καρκίνους και για τα δύο φύλα, εκτός από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τον καρκίνο του παχέος εντέρου», πρόσθεσε το στατιστικό σκέλος του NHS.
«Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν το μυέλωμα στις γυναίκες, [το οποίο ήταν αυξημένο] 1,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο ετησίως», πρόσθεσε.
-Και οι δύο αυξήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες μεταξύ των παιδιών
-Σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών που διαγνώστηκαν μεταξύ 2002 και 2019, η επιβίωση ενός έτους αυξήθηκε από 90,7% το 2002 σε 93,4% το 2019.
–Η πενταετής επιβίωση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από 77,8% σε 85% – άνοδος 7,2 ποσοστιαίων μονάδων.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής και Ανάλυσης Καρκίνου
Περίπου 375.400 άτομα ετησίως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο και περίπου 166.533 πεθαίνουν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Cancer Research UK .
Συνολικά, το 50% των ανθρώπων στην Αγγλία και την Ουαλία ζουν για 10 χρόνια.
Οι ειδικοί λένε ότι η βελτίωση της επιβίωσης από τον καρκίνο οφείλεται κυρίως στην πρόοδο στη θεραπεία και στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού που οδηγεί σε πρώιμη διάγνωση.
Το NHS έχει πραγματοποιήσει καμπάνιες υψηλού προφίλ παροτρύνοντας άτομα με συγκεκριμένα συμπτώματα να δουν γιατρό , με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ζητούν τώρα από έναν γιατρό να ελέγξει συμπτώματα, όπως:
-ένα εξόγκωμα,
-ή μια αλλαγή στη γενική τους υγεία, όπως:
-απώλεια βάρους ή ,
-εμφάνιση κόπωσης
Ωστόσο, η Anna Jewell, η πρόεδρος της Taskforce για τους λιγότερο επιζήσιμους καρκίνους, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης παραμένουν χαμηλές για τα άτομα με ορισμένες μορφές της νόσου:
«Αν και τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο έχουν γενικά αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, δεν βλέπουμε τις ίδιες βελτιώσεις στην πρόγνωση για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με λιγότερο επιβιώσιμους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα, του ήπατος, του εγκεφάλου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του στομάχου».
Ο Σατζίντ Τζαβίντ θα κηρύξει σήμερα «πόλεμο κατά του καρκίνου» και θα δεσμευτεί να κάνει τη φροντίδα του καρκίνου στην Αγγλία την «καλύτερη στην Ευρώπη» μέσα σε μια δεκαετία.
Σε μια σημαντική ομιλία στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χαράξει μια νέα δεκαετή στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δολοφόνος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Θα δεσμευτεί να βελτιώσει την έγκαιρη διάγνωση, να αγκαλιάσει την καινοτομία, να μειώσει τις έντονες διαφορές στην επιβίωση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων και ότι η Αγγλία «θα ηγηθεί του κόσμου στη φροντίδα του καρκίνου».
Ωστόσο, οι ειδικοί επεσήμαναν την υποστελέχωση στο εργατικό δυναμικό του καρκίνου – ειδικά την έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον καρκίνο που έχει κάνει ορισμένα νοσοκομεία να δυσκολεύονται να δώσουν στους ασθενείς τη χημειοθεραπεία που προορίζονται να λάβουν – ως σημαντικό περιορισμό στη φιλοδοξία του Javid.
«Οι καινοτομίες στη διάγνωση και τη θεραπεία θα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης των ανθρώπων.
Αλλά θα είναι σαν να χτίζετε κάστρα από άμμο, ενώ η παλίρροια έρχεται χωρίς ένα σαφές σχέδιο που να εγγυάται ότι το προσωπικό του NHS θα παρέχει αυτή τη φροντίδα», δήλωσε η Lynda Thomas, διευθύνουσα σύμβουλος της Macmillan Cancer Support.