Τη λήψη μέτρων για τη μείωση κατανάλωσης των ακριβών-καινοτόμων φαρμάκων, ώστε να δοθεί έμφαση στα γενόσημα και των off patent φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της «MedicinesforEurope» και της «International Generic και Biosimilar Medicines Association», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Παράλληλα, δεσμεύτηκε και για τη μείωση του clawback, σημειώνοντας ότι το καθεστώς αυτό στρεβλώνει την αγορά και λειτουργεί αντίθετα από τον στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, “θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στην κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας και ειδικότερα ως προς τα καινοτόμα – ακριβά φάρμακα“.
Όπως επεσήμανε, στο επόμενο διάστημα” θα αρχίσει η συστηματική παρακολούθηση της χρήσης φαρμάκων μέσω του ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, για το ποιες κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται, ώστε να δοθεί έμφαση στις θεραπείες στα γενόσημα και τα off patent“.
Στην συνέχεια τόνισε πως “τα καινοτόμα (φάρμακα) θα χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική ανάγκη, ώστε να φθάσουμε στην κατανάλωση στον μέσο όρο της ΕΕ.
Με αυτή την προσπάθεια, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και να δώσουμε χώρο σε μια βιώσιμη φαρμακευτική βιομηχανία”.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τιμολογιακή παρέμβαση για τη στήριξη των φαρμάκων που δεν έχουν επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Σημείωσε δε ότι θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της κατανάλωσης ώστε να μην «τιμωρούνται» τα φθηνά φάρμακα.
“Ο στόχος θα πιαστεί με κάθε τιμή“, τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Προέβλεψε μάλιστα ότι η δαπάνη για φάρμακα το τρέχον έτος θα είναι χαμηλότερη από το 2020.
Αναφερόμενος στο claw back, σημείωσε ότι το χειρίστηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας το 2013 και τώρα το βρήκε μπροστά του ως υπουργός.
Για φέτος, όπως είπε, “το ποσό για claw back ανέρχεται στα 794 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση”.
Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε το clawback ως τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων και ανέφερε ότι “με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση καθίσταται συνυπεύθυνση για τη μείωση του clawback και αν δεν επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι, τότε θα υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού”.