Την πορεία «συνεχιζόμενης απαξίωσης» του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί του, καθώς ούτε ένας από τους δεκάδες μόνιμους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία εικοσαετία δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε μία κενή οργανική θέση δεν έχει προκηρυχθεί και η κρατική χρηματοδότηση ίσα που φτάνει για να λειτουργεί υποτυπωδώς.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, «ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το πιο νευραλγικό τμήμα του, το τμήμα εκπαιδευτικής στήριξης, είναι σχεδόν ανύπαρκτο, το εργαστήριο ειδικού εποπτικού υλικού έχει κλείσει, το ιστορικό διατηρητέο κτίριό του (Αμπέτειο Μέλαθρον) στην Καλλιθέα ρημάζει, οι κεντρικές κτιριακές εγκαταστάσεις του, εμβαδού 5.000 τ.μ., δεν έχουν ούτε έναν συντηρητή, το τμήμα της ακίνητης περιουσίας του χαροπαλεύει, ενώ η λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω του παμπάλαιου εξοπλισμού που καταστρέφεται, χωρίς να ανανεώνεται.
Στον 21ο αιώνα, που υπάρχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα για την προσαρμογή των παιδιών στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, ο τρισδιάστατος ηλεκτρονικός υπολογιστής για την αναπαραγωγή απτικού υλικού είναι ανύπαρκτος στο ΚΕΑΤ, λόγω έλλειψης προσωπικού που θα τον λειτουργήσει (…)».
«Η σημαντικότερη λειτουργία του ΚΕΑΤ, ο σκοπός για τον οποίο έχει ιδρυθεί, η εκπαιδευτική, θεραπευτική και συμβουλευτική υποστήριξη στα παιδιά με οπτική αναπηρία και τις οικογένειές τους, πραγματοποιείται σήμερα από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) που έχει συστήσει το ΚΕΑΤ μέσω της θυγατρικής του ΑμΚΕ “Πρωτοπορία”.
Πρόκειται για ένα υποκατάστατο υπηρεσιών με ημερομηνία λήξης – καθώς χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καθορισμένη διάρκεια», καταγγέλλει ο Σύλλογος και συνεχίζει:
«Οι εργαζόμενοι σε αυτό, κυρίως εκπαιδευτικοί, απασχολούνται σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας των 5 ευρώ μεικτά κατά μέσο όρο, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Η διοίκηση μάλιστα τους υποχρέωσε φέτος να υπογράψουν σύμβαση με την οποία παραιτούνται ακόμη και από τα λιγοστά δικαιώματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η υποστηρικτική διδασκαλία των μαθητών με οπτική αναπηρία είναι περισσότερο από αναγκαία, αφού δεν υπάρχουν ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια γι’ αυτούς.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε φέτος να απαγορέψει στα ΚΔΑΠ και τα Κέντρα Διημέρευσης και Φροντίδας ΑμεΑ την εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά με αναπηρίες που φοιτούν κανονικά στα ειδικά σχολεία με επαναλαμβανόμενα rapid ή self test (…)
Τη φετινή χρονιά η διοίκηση του ΚΕΑΤ, εντελώς ανεξέλεγκτη και χωρίς να τηρεί έστω τα τυπικά προσχήματα, αλωνίζει στην κυριολεξία στο ΚΔΑΠ:
–Απέλυσε παλιότερους έμπειρους και καταξιωμένους εργαζομένους του μη ανανεώνοντας τη σύμβασή τους με το πρόσχημα ότι είναι λιγότερα τα παιδιά,
–αντικατέστησε αυθαίρετα την εικοσαετούς εμπειρίας και υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή υπεύθυνη του ΚΔΑΠ, με εργαζόμενο μονοετούς εμπειρίας και μοναδικό προσόν το ότι είναι συνδικαλιστής, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τυφλών,
–προχώρησε σε προσλήψεις με μυστικότητα και άγνωστα κριτήρια και έβαλε στο “ψυγείο” τους ελάχιστους μόνιμους εκπαιδευτικούς του ΚΕΑΤ απαγορεύοντάς τους στην ουσία να διδάξουν τους μαθητές του ΚΔΑΠ, ως να υπάρχει περίσσευμα προσωπικού!».
Ως απάντηση στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, οι εργαζόμενοι διεκδικούν «ένα σύγχρονο ΚΕΑΤ, που να έχει συνολικά την ευθύνη για την πρόληψη, τη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση και την αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρία όρασης, καθώς και τη στήριξη των πολυανάπηρων και ενήλικων τυφλών.
Σε ένα ΚΕΑΤ που θέλει να ανταποκρίνεται στην ουσία του ιδρυτικού σκοπού του, όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα σε αυτό και ακόμη περισσότεροι είναι απαραίτητοι».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων απαιτεί άμεσα:
- Το άνοιγμα του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΚΕΑΤ σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες του με τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας από την Covid που εφαρμόζονται στα κοινά και στα ειδικά σχολεία.
- Την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν φέτος από το ΚΔΑΠ.
- Την κατάργηση της ωρομισθίας στο ΚΔΑΠ και την απόδοση στους εργαζόμενους όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών δικαιωμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
- Την απορρόφηση στο ΚΕΑΤ του συνόλου των εργαζομένων στην ΑμΚΕ «Πρωτοπορία» και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, καθώς και των επικουρικών και συμβασιούχων, με σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Κέντρου. Ειδικά οι εργαζόμενοι της ΑμΚΕ «Πρωτοπορία» παίζουν αυτόν τον ρόλο εδώ και 20 χρόνια!
- Την κατάργηση των ιδιωτικού δικαίου μορφωμάτων που έχει συστήσει το ΚΕΑΤ με σκοπό να μπορούν οι διοικήσεις του να διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις έξω από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και να επιβάλλουν καθεστώς απόλυτης εξάρτησης και στυγνής εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες δομές θα ενταχθούν στο ΚΕΑΤ.