Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος για την Υγεία που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ΕΣΥ, τη δραστική ουσία και τα γενόσημα. Χωρίς ιδιώτες γιατρούς η χώρα καθώς αντιδρούν στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου. Σε τρίωρη στάση εργασίας και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από τις 11 το πρωί και την ίδια ώρα και την Πέμπτη.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά στην επικίνδυνη – όπως χαρακτηρίζει – πολιτική που ασκείται στον τομέα της Υγείας και στις πρακτικές των αλλαγών της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Υγείας.
Μοναδική επιδίωξη της πολιτικής της κυβέρνησης – σημειώνει – είναι η περικοπή των δαπανών Υγείας με κάθε τρόπο.
Να συμμετάσχουν στην απεργία, καλεί τα μέλη του και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Στις 10.30 το πρωί στο ξενοδοχείο President θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πανιατρική συγκέντρωση, με θέμα τα μέτρα που προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος, όπως η υποχρεωτική αναγραφή από τους ιατρούς της δραστικής ουσίας και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.
«Η τροϊκανής έμπνευσης υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, αρχής γενομένης την 1-3-2012 και η επιλογή από το φαρμακοποιό του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου, ανατρέπει πλήρως τους κανόνες ασφάλειας στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Παράλληλα, καταργεί τον επιστημονικό ρόλο του θεράποντος ιατρού, πέραν του ποινικού αδικήματος της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος και οδηγεί τους πολίτες να πληρώνουν από τις λεηλατημένες τσέπες τους τα φάρμακα που εμπιστεύονται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος συναυλία διαμαρτυρίας, με το Μανώλη Μητσιά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Σε πανελλαδική απεργία την Παρασκευή, καλεί τα μέλη της και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει:
«Στο όνομα της οικονομικής ελευθερίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα παραδίδεται στα κεφαλαιουχικά συμφέροντα, τα οδοντιατρεία μεταβάλλονται σε supermarkets, οι οδοντίατροι χάνουν την επιστημονική και επαγγελματική τους ανεξαρτησία, ο ασθενής μένει εντελώς απροσταύτευτος και η δημόσια υγεία χωρίς κανένα εχέγγυο αφού, από δω και πέρα, όχι μόνο εταιρείες και νομικά πρόσωπα, αλλά ο οποιοσδήποτε κατά κυριολεξία, μπορεί να λειτουργήσει οδοντιατρείο».