“Η Κρήτη είναι μπροστά, είναι πρωτοπόρος σε όλα και πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό», δήλωσε από το Ρέθυμνο, τον τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την πολύτιμη αξία του εμβολιασμού, ειδικά την ώρα που κάνουν την εμφάνισή τους οι μεταλλάξεις.
«Σήμερα, συνεχίζοντας την περιοδεία στην Κρήτη, βρισκόμαστε στο Νομό Ρεθύμνης και στο Ρέθυμνο που πολύ σεβόμαστε και αγαπάμε, εν μέσω τουριστικής περιόδου, για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει όλη μαζί η ελληνική κοινωνία να θωρακιστεί υγειονομικά και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην οικονομία μας, στον τουρισμό μας, στην κοινωνική μας ζωή.
Χαίρομαι πολύ που είναι εδώ πάλι μαζί μου ο Περιφερειάρχης ο κ. Αρναουτάκης, αλλά και ο συνάδελφος και φίλος, Υπουργός ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και πολλοί άλλοι παράγοντες και δημοτικοί άρχοντες του Νομού Ρεθύμνης», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Επανέλαβε δε, ότι η Πολιτεία δίνει πλέον σε δημοτικούς άρχοντες να συντάξουν λίστες, είτε από χωριά, είτε από Κοινότητες, είτε από απομακρυσμένους Δήμους και το υπουργείο Υγείας θα πάει με Κινητές Ομάδες και θα εμβολιάσει εκεί σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών, ώστε να αυξηθεί κι άλλο το ποσοστό των εμβολιασμένων, ειδικά των νέων ανθρώπων.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτή η πανδημία, που είναι μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, να εξελιχθεί όπως εξελίσσεται και σε άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», επεσήμανε.
Η Κρήτη και ο τουρισμός
«Η Κρήτη και ο Νομός Ρεθύμνης έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό.
Μπορεί να έχει τουρισμό ακόμα και το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και παρακάτω.
Είναι μια ευλογημένη περιοχή με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες στους Έλληνες και ξένους τουρίστες που έρχονται εδώ», τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας:
«Άρα, εμβόλια, εμβόλια και ξανά εμβόλια.
Όλα τα εμβόλια για όλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ανακοίνωσα ότι ξεκινάει και το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών σε κατάκοιτους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Καλούμε και τους ιδιώτες γιατρούς του Νομού, να συμμετέχουν, να μπουν στις πλατφόρμες με την αποζημίωση την οποία θα πάρουν για να εμβολιάσουν τους συμπατριώτες μας, τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν.
Αυτή είναι η δουλειά μας και η αποστολή μας.
Να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη».
Σε ερώτηση για το εάν η οι Κινητές Ομάδες. θα στελεχώνονται από γιατρούς και νοσηλευτές, ο υπουργός απάντησε ότι αρμόδιος για τα υπηρεσιακά και τεχνικά θέματα είναι ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Ξεκινάμε από εδώ, από την Κρήτη, στις 6 Ιουλίου και θα δώσουμε και συγκεκριμένα χωριά και Κοινότητες που ήδη έχουν αιτηθεί και θα πάμε πρώτα εκεί.
Το πρόγραμμα ξεκινά από την Κρήτη και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν.
Οι τοπικοί άρχοντες φτιάχνουν τις λίστες, οι Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας πάνε και εμβολιάζουν», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου, δηλαδή την αύξηση των κρουσμάτων χθες με την καταγραφή 22 νέων, παρότι το τελευταίο δεκαήμερο ήταν κάτω από 10, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε :
«Οι εισαγωγές ασθενών έχουν μειωθεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης και στις κλινικές COVID και στις ΜΕΘ.
Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ότι μειώνεται η νόσος.
Από την άλλη, πράγματι, το ξέραμε αυτό και το ξέρουμε, στην αύξηση και ειδικά στην υπερκινητικότητα των νέων που έχει να κάνει με τις διακοπές τους, τη διασκέδασή τους, θα έχουμε κρούσματα.
Είχαμε και πέρυσι το καλοκαίρι, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Το ζητούμενο είναι πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό.
Πώς προσέχουμε, πώς φοράμε μάσκες εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός, πώς αυξάνουμε τον εμβολιασμό και άρα δημιουργούμε προϋποθέσεις για να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας.
Αυτός είναι ο στόχος.
Εμείς δεν ζητάμε από τους συμπολίτες μας να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους, αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές, για πάντα.
Εμείς ζητάμε με το “όπλο” που έδωσε η Επιστήμη, που είναι ο εμβολιασμός, να δώσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους προστατεύσουμε.
Ακόμα και αυτούς που ζουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Ξέρετε ότι υπάρχουν ορεινές περιοχές και χωριά στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα ήθελαν συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.
Εδώ είμαστε να τους εμβολιάσουμε».
Σε ότι αφορά τον προβληματισμό που υπάρχει για τον εμβολιασμό στις πιο μικρές ηλικίες, ο υπουργός Υγείας εξήγησε “ότι αυτό έχει συζητηθεί από την Επιτροπή“.
«Νομίζω ότι έχουν βγει και στελέχη της Επιτροπής και μιλούν για την εισήγηση την οποία πρόκειται να κάνουν.
Μόλις γίνει αυτή η εισήγηση, θα δρομολογήσουμε και αυτή τη δυνατότητα.
Όπως έχετε δει, με πολύ μεγάλη προσοχή, επαγγελματισμό και οργάνωση, έχουμε σχεδιάσει ένα άρτιο, εξαιρετικού και πολύ υψηλού επιπέδου πρόγραμμα εμβολιασμού.
Πάντα με ασφάλεια, πάντα ενημερώνοντας τους πολίτες, πάντα με διαφάνεια, πάμε βήμα-βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους αριθμούς των εμβολιασμών
«Έχουμε φτάσει πλέον πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Αυτό σημαίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, κατά πολύ παραπάνω από το πρόγραμμα το οποίο είχαμε πει στην αρχή ότι θα κάνουμε – δεν το συζητώ για όλους αυτούς οι οποίοι αμφέβαλλαν για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Σιγά-σιγά, καθώς ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός και η αυτή φάση για αυτούς οι οποίοι έκλεισαν ραντεβού και θέλουν να εμβολιαστούν, τώρα πρέπει να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας», επεσήμανε.
«Το ΑΕΠ της Κρήτης βασίζεται στο τουριστικό μας προϊόν σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, λοιπόν, στον τουρισμό και σε αυτές τις δραστηριότητες, πρέπει να αναλογιστούν τη Δημόσια Υγεία, τους κανόνες ασφαλείας, την προστασία των οικογενειών τους, της κοινωνίας, των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί τους, των τουριστών μας.
Είναι εύλογο.
Ζητάω να επικρατήσει η κοινή λογική και να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η περιοδεία του υπουργού Υγείας και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κρήτη, ολοκληρώνεται το απόγευμα στα Χανιά.