“Τρώγονται”… για το ποιος ευθύνεται που μέσα σε λίγα λεπτά το ολοκαίνουργιο Νοσοκομείου Πύργου μετατράπηκε σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Τεράστια είναι η ζημιά σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ενώ οι ασθενείς στοιβάζονται σε νοσοκομεία γειτονικών Νομών με κίνδυνο για την υγεία τους.
Την ίδια ώρα ερίζουν οι πολιτικοί παράγοντες της Ηλείας για τη θέση που επελέγη να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο, σε μια ””βαλτώδη”” περιοχή με ανύπαρκτο δίκτυο απορροής των υδάτων. Κι ενώ οι τεχνικοί γνώριζαν την περιοχή, περιορίσθηκαν σε “τσιμεντοενέσεις” του εδάφους και πάνω έστησαν το νέο κτήριο, χωρίς ωστόσο να προβλέψουν για την κατασκευή αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Είναι χαρακτηριστική, εδώ και χρόνια η στασιμότητα των βρόχινων νερών που παρατηρείται στους δρόμους γύρω από το Νοσοκομείο, χαρακτηριστικό της μη ύπαρξης δικτύου απορροής. Σαν να μην έφτανε όμως αυτή η έλλειψη, οι κατασκευαστές τοποθέτησαν στα υπόγεια αυτού του νοσοκομειακού κτηρίου και τον μετασχηματιστή ηλεκτρικής τάσης, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό που κατά τους ειδικούς μπορεί να είναι ακόμη και ισχυρή έκρηξη, σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.
Με το που άρχισαν να εισρέουν τα νερά στα υπόγεια του κτηρίου, αποφασίστηκε η άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και αμέσως άρχισε, σε κλίμα αναστάτωσης, η εκκένωσή του αλλά και η πλήρης διακοπή της λειτουργίας του.
Το συμβάν στο νοσοκομείο Πύργου είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία έχουν κατασκευαστεί μονάδες υγείας στην περιφέρεια και ειδικά το νοσοκομείο Πύργου που σχεδιάστηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το παλιό νοσοκομείο που είχε πληγεί από παλαιότερους σεισμούς του 1993 και λειτουργούσε σε λυόμενα! Η κατασκευή του όμως επισπεύσθηκε, προκειμένου να το εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις 3 Φεβρουαρίου 2004, με αποτέλεσμα μετά 8 χρόνια να υποστεί σημαντικές ζημιές και να σταματήσει η λειτουργία του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ, η ζημιά στον μετασχηματιστή είναι σοβαρή και μάλλον θα χρειαστεί αντικατάστασή του, αφού πρώτα αποβληθούν τα λασπόνερα από τα υπόγεια του νοσοκομείου και καθαρισθεί ο χώρος, ενώ άμεσα σχεδιάζεται η τοποθέτηση έξω από το κτήριο του νοσοκομείου, μετασχηματιστή μικρότερης ισχύος προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες. Οι ασθενείς ωστόσο που χρειάζονται νοσηλεία θα μεταφέρονται αναγκαστικά είτε στην Αμαλιάδα είτε στην Πάτρα. Και τα δύο νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με δυνητικό κίνδυνο για την υγεία τους λόγω συγχρωτισμού .