Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί η μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της κυβερνητικής απόφασης για περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Αυτό αναφέρουν σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γ Ν.Α ΘΡΙΑΣΙΟ, το οποίο απεστάλη στον Υπουργό Υγείας τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στους Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ.
Όπως αναφέρουν:
“Λειτουργούν πλέον μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 500 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής κλινικής.
Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές και ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).
Ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες και για τα ορθοπαιδικά περιστατικά ξεπερνά τα δύο έτη.
Παρόμοιοι είναι οι χρόνοι αναμονής για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών.
Ογκολογικοί ασθενείς στο “απόσπασμα”
Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει για την χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και ογκολογικών περιστατικών, όπου συχνά οι θεράποντες γιατροί αναγκάζονται κυριολεκτικά «παρακαλούν» για να διατεθεί χειρουργική αίθουσα.
Για τη στελέχωση των επιπλέον 61 κλινών COVID, που «αναπτύχθηκαν» χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις – αν και στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού – μετακινήθηκαν 3 αναισθησιολόγοι και περισσότεροι από 10 νοσηλευτές από τα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Λόγω των ελλείψεων, οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης ενώ η χρόνια καταπόνηση, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.
Για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια για τις κλινικές και ΜΕΘ COVID, εκτός από την περικοπή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, έγιναν εκτεταμένες συμπτύξεις, με αποτέλεσμα οκτώ χειρουργικές κλινικές (Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Πλ. Χειρουργική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Γυναικολογική) να έχουν ουσιαστικά συμπτυχθεί στο χώρο τριών κλινικών, όπου παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά νοσηλεύονται σε διπλανούς θαλάμους.
Νοσοκομεία “μιας νόσου”
Η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ουσιαστικά τα μετέτρεψε σε νοσοκομεία “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών.
Τους αναγκάζει ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για την χειρουργική επέμβαση που έχουν ανάγκη.
Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή αποτέλεσε νέα προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ήδη θησαυρίζουν από την κερδοσκοπία με τις διαγνωστικές εξετάσεις για COVID-19 και την προηγούμενη κυβερνητική απόφαση για διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για κρεβάτι ιδιωτικής ΜΕΘ.
Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, ακόμα και η αντιμετώπιση της επιδημίας, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πηγή κερδοφορίας.
Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, γι’ αυτό απαιτούμε:
-να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων
– να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις πρόσφατα προκηρυχθείσες θέσεις
– για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό.
– να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές
– να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία ασθενών με COVID”.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Βαρδαβάκης Μανώλης Φεργάδη Άννα