Παγκόσμια είναι πλέον η δυσαρέσκεια για τα συστήματα υγείας όλων των κρατών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από εταιρείες- μέλη του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας Αγοράς IriS (International Research InstituteS), και το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την FOCUS-BARI. Στην έρευνα συμμετείχαν 22.000 άτομα σε 28 χώρες. Οι πολίτες αποδίδουν τα προβλήματα των συστημάτων Υγείας σε κακή διαχείριση/ διοίκηση. Είναι εντυπωσιακό ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως πηγή ενημέρωσης για ιατρικά θέματα από το 51% του κοινού παγκοσμίως, με επιμέρους, βέβαια, διακυμάνσεις ανά χώρα. Αντίστοιχα, ο βαθμός σημαντικότητας των διαφορετικών επαγγελματιών υγείας αλλάζει ανά χώρα.
Τα κύρια ευρήματα από τον κόσμο και την Ελλάδα είναι τα εξής: Στην Ευρώπη και στην Αμερική η γενική άποψη για τα συστήματα υγείας είναι μάλλον αρνητική, σε αντίθεση με την Ασία, όπου το κοινό φαίνεται πολύ πιο ικανοποιημένο. Οι Έλληνες είναι από τους πιο απογοητευμένους Ευρωπαίους, με μόνο 12% του συνόλου να δηλώνει ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι σε καλή κατάσταση.
Οκτώ στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι τα προβλήματα του ευρύτερου συστήματος υγείας στην χώρας μας οφείλονται σε κακή διοίκηση, παρά σε έλλειψη κονδυλίων, που αναφέρεται από το 18%. Οι Έλληνες, με 81%, ανήκουν στους υπέρμαχους της κρατικής χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας – μόλις 16% προτιμούν την ιδιωτική κάλυψη των εξόδων είτε μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, είτε ατομικά.
Στην Ελλάδα, εμφανίζονται από τα χαμηλότερα ευρωπαϊκά ποσοστά επίσκεψης σε οικογενειακό ή γιατρό γενικής ιατρικής του δημοσίου συστήματος (35% έναντι 59% για το σύνολο των χωρών). Αντίθετα, είμαστε στις πιο υψηλές θέσεις παγκοσμίως ως προς το ποσοστό επίσκεψης σε ιδιώτες ιατρούς κατά τον τελευταίο χρόνο (45% έναντι 24% για το σύνολο των χωρών).
Τέλος, σημαντική για την Ελλάδα είναι και η συνεισφορά των φαρμακοποιών, μια και το 63% έχει απευθυνθεί σε αυτούς για υπηρεσίες υγείας μέσα στον τελευταίο χρόνο, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 45%.