Την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής προκάλεσε έγγραφο του Διοικητή 1ης ΥΠΕ προς τους Επιστημονικά Υπευθύνους και Αναπληρωτές υπευθύνους της εμβολιασμού, σύμφωνα με το οποίο “οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και ως εκ τούτου εξαιρούνται της εκτέλεσης των σχετικών πράξεων».
Ο Πρόεδρος του ΟΣΑ κ. Αθανάσιος Υφαντής τόνισε ότι ” η μάχη της πανδημίας συνεχίζεται και τα αναφερόμενα στο έγγραφο είναι μειωτικά για τους οδοντιάτρους, δημιουργούν λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων και δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα.
Καθ’ όσον ο οδοντίατρος έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για ενδοφλέβια έγχυση σκευασμάτων και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, λόγω τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων αιτιών”
Επεσήμανε ότι, “Οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας παρέχουν υψηλού επιπέδου θεωρητική και κλινική εκπαίδευση, η δε Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες Οδοντιατρικές Σχολές του κόσμου.
Οι Σχολές παρέχουν ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Σπουδών και οι απόφοιτοί τους μπορούν να διαχειριστούν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά συμπεριλαμβανομένων και αναφυλακτικών αντιδράσεων».
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής καταλήγοντας στο έγγραφο του ζητά την άμεση ανάκληση του άνω εγγράφου και την ισότιμη αντιμετώπιση των οδοντιάτρων ως λειτουργών υγείας.
Επισυνάπτεται η αριθμ. πρωτ. 329/12.02.2021 έγγραφο του Ο.Σ.Α.
Αριθμ. Πρωτ. : 329 Αθήνα, 12.02.2021
Προς Κοινοποίηση :
Διοίκηση 1ης ΥΠΕ Αττικής Υπουργείο Υγείας
Ζαχάρωφ 3 Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
11521, Αθήνα Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Διοίκηση 2ης Υ.Π.Ε.
Με έκπληξη λάβαμε γνώση εγγράφου σας, προς τους Επιστημονικά Υπευθύνους και Αναπληρωτές Υπευθύνους της 1ης Υ.Π.Ε., όπως και προς τους υπεύθυνους εμβολιασμού, σύμφωνα με το οποίο οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και ως εκ τούτου εξαιρούνται της εκτέλεσης των σχετικών πράξεων.
Τα αναφερόμενα στο άνω έγγραφό σας, είναι εξόχως προσβλητικά και υποτιμητικά για τους οδοντιάτρους, δημιουργούν λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων και δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα.
Για την πλήρη ενημέρωσή σας, σας γνωρίζουμε τα εξής :
–Στοιχεία δραστηριοτήτων του οδοντιάτρου είναι η κλινική διάγνωση, ησυνταγογράφηση, η εντολή́ για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.
–Ο οδοντίατρος διενεργεί ενδοστοματικές εμπάρσεις (ενέσεις) που έχουν μεγαλύτερη ανατομική και τεχνική δυσκολία σε σύγκριση με τις ενδομυικές ή τις ενδοφλέβιες.
Από τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων, ο οδοντίατρος γνωρίζει ενδοφλέβια έγχυση σκευασμάτων, αιμοληψία που μεταξύ άλλων αξιοποιείται σε τεχνικές PRP και PRF.
-Η λήψη ιστοτεμαχίου από την περιοχή του στόματος για ιστοπαθολογική εξέταση, πράξη κυρίως οδοντιάτρων, είναι ή όχι ιατρική πράξη;
–H χειρουργική αφαίρεση οδοντικών και περιοδοντικών ιστών είναι ή όχι ιατρική πράξη;
–Το στόμα είναι ένα δυναμικό πεδίο στο οποίο λαμβάνουν χώρα πλείστα όσα σημεία και συμπτώματα οκτακοσίων και πλέον συστηματικών νόσων.
-Ο οδοντίατρος είναι γνώστης της παθολογίας του στόματος και σε αρκετές περιπτώσεις συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη έγκαιρη διάγνωση πολλών συστηματικών νοσημάτων, όπως τα νοσήματα του λεμφικού ιστού, του μεταβολισμού, των ενδοκρινών αδένων, του πεπτικού συστήματος, του αίματος, των νεφρών, των αυτοάνοσων, αλλά και καλοήθων και κακοήθων νεοπλασιών.
-Αποδεδειγμένα οι παρεμβάσεις του οδοντιάτρου διευκολύνουν τη θεραπεία γενικών νοσημάτων όπως διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, τις αντινεοπλασματικές θεραπείες και άλλες.
–Η σύγχρονη οδοντιατρική περίθαλψη στηρίζεται στη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού καθώς και στις εργαστηριακές (αιματολογικές) και ακτινογραφικές απεικονίσεις μικρού και μεγάλου φάσματος (CBCT, κεφαλομετρικές, πανοραμικές).
-Σε κάθε οδοντιατρική πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμφάνισης του επείγοντος όπως: αλλεργικές αντιδράσεις, υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμικό σοκ, στηθαγχικά και συγκοπτικά επεισόδια, νευρολογικά και αιμορραγικά έκτακτα.
Για όλα αυτά ο οδοντίατρος έχει την θεωρητική και κλινική εκπαίδευση και επάρκεια να τα αντιμετωπίσει με ασφάλεια.
Αυτό αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα σπουδών των Οδοντιατρικών Σχολών της χώρας .
Ο γνωστικός χώρος της αντιμετώπισης των επειγόντων, που ξεκινά με μαθήματα από το 1ο έτος και επαναλαμβάνονται σε ευρύτερο φάσμα στο 5ο έτος, ενώ παράλληλα σωρεία τελειόφοιτων έχουν πιστοποιημένη δεξιότητα διασωστών, αλλά και πιστοποιημένη δεξιότητα εκπαιδευτή διασωστών.
–Τα εμβόλια της γρίπης, οι αντιτετανικοί οροί και άλλες ενδομυικές
ενέσεις γίνονται από φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους, ελεύθερα και νόμιμα και μάλιστα εξαγγέλλεται ότι η εμβολιαστική πολιτική θα περνά από τα φαρμακεία .
Οι φαρμακοποιοί είναι γιατροί ;
-Τέλος, όπως γνωρίζετε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ σε αρκετούς οδοντιάτρους έχει ανατεθεί ο ρόλος του ελεγκτή – ιατρού, έχοντας επωμισθεί όλο το βάρος του ελέγχου της συνταγογράφησης.
Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την άμεση ανάκληση του άνω εγγράφου και την ισότιμη αντιμετώπιση των οδοντιάτρων ως λειτουργών υγείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΡΔΑΣ