Για ακόμη μία φορά οι τεταμένες σχέσεις κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, επαναφέρουν το αίσθημα της αβεβαιότητας. Μετά του νεκρούς εκτός ΜΕΘ, μετατρέπεται το click in shop και το άνοιγμα της λιανικής, καθώς οι υπερεξουσίες που είχαν δοθεί στο προηγούμενο διάστημα στην επιτροπή (η οποία απέτυχε πλήρως) και η συνεχής έκθεση των λοιμωξιολόγων από τα ΜΜΕ έχουν κάνει κάποιους από αυτούς να αισθάνονται πανίσχυροι και αντιτίθενται ανοιχτά στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα σήμερα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προγραμματίζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click in shop στις 18 Ιανουαρίου, όμως το μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος απέρριψε κάθε τέτοια συζήτηση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση το λιανεμπόριο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι
«ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».
Μάλιστα ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ζήτησε αντί για άνοιγμα σκληρότερο lockdown που θα προκαλέσει «σοκ και δέος» στους πολίτες, ενώ ζήτησε σκληρότερη επιτήρηση των μέτρων από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Όπως είπε στο MEGA το πόσο σφοδρό θα είναι το τρίτο κύμα κορωνοϊού «θα εξαρτηθεί από τις συμπεριφορές, τα μέτρα που θα ληφθούν, την παγκόσμια κατάσταση και τη συμπεριφορά του ιού».
Τόνισε ότι «εάν η κατάσταση μείνει ως έχει και έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μια παράταση του lockdown είναι προφανής».
«Υπάρχει το σενάριο του πρώτου lockdown του Μαρτίου που πρέπει να τηρηθεί και αυτό είναι το στοίχημα. Γιατί και τώρα έχουμε μέτρα αλλά δεν τηρούνται. Στο πρώτο lockdown είχαμε σοκ και δέος» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.
Κατά τον ίδιο «αν λήξει το lockdown υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί τα ίδια όπως και μετά το καλοκαίρι. Η βασική λύση είναι να τηρούνται τα μέτρα γιατί το lockdown δεν εξαφανίζει τον ιό». Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι «ελπίζουμε να μην χρειαστεί να τα κλείσουμε ξανά. Τα δημοτικά δεν επηρεάζουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».