Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει κατά της χώρας μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.
Συγκεκριμένα, η “Κομισιόν” ζητεί να διαπιστωθεί εάν παραβιάζονται στην Ελλάδα βασικές αρχές, οι οποίες προβλέπονται στην Οδηγία 2003/88 σχετικά με ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών, ελάχιστο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο ανάπαυσης και αντισταθμιστική περίοδο ανάπαυσης που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας.
Η εν λόγω Οδηγία καθορίζει τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας όσον αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Η Ελλάδα μετέφερε την οδηγία στο εθνικό δίκαιο για τους ιατρούς που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, με το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999. Στη συνέχεια, μετέφερε την οδηγία όσον αφορά τους ασκούμενους ιατρούς, με το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005.
Το Διάταγμα 88/1999 προβλέπει ότι η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων μηνών τις 48 ώρες.
Το Διάταγμα 76/2005 προβλέπει ότι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των ειδικευόμενων ιατρών ανά περίοδο έξι μηνών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 52 ώρες.
Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των δύο αυτών διατάξεων στους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς ανεστάλη με μια σειρά εθνικών μέτρων.
Η “Κομισιόν” έχει δεχθεί καταγγελίες από δέκα Ενώσεις Ελλήνων γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες οι ειδικευμένοι υποχρεώνονται σε εργασία 60 έως 72 ωρών την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι από 71 έως 93 ώρες.
Σε τακτική βάση, υποχρεώνονται να εργάζονται επί 32 ώρες χωρίς διακοπή και χωρίς περιόδους ισοδύναμης ανάπαυσης.