Ψηφίστηκε τελικά η τροπολογία για το πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων, ενώ με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επαναφέρει το ανώτατο όριο στη συνταγογράφηση.
Αν και σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος αντιδρά στο συγκεκριμένο μέτρο, πρόκειται για ένα πλαφόν όμως που πλέον θα έχει τη νομιμοποίηση της Βουλής και θα έχει διαφορετικές παραμέτρους.
Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση θα αποσαφηνίζει ότι τα ανώτατα οικονομικά όρια συνταγογράφησης που θα έχουν οι γιατροί θα είναι ανά ΑΜΚΑ- ανά ασθενή δηλαδή- και με βάση την πάθηση από την οποία πάσχει.
Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ασθενών του γιατρού τόσο θα αυξάνεται και το πλαφόν του και αντίστροφα.
Το πλαφόν θα προκύπτει από τον μέσο όρο της ειδικότητας του γιατρού, τον αριθμό των ασθενών αλλά και τις παθήσεις οι οποίες επίσης θα έχουν συγκεκριμένο όριο.
Για τον προσδιορισμό του ορίου της πάθησης αναμένεται να αξιοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία όμως θα πρέπει άμεσα να ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε για άλλη μια φορά μιλώντας στο 1ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ότι και με τα νέα μέτρα του πλαφόν όποιος γιατρός υπερσυνταγογραφεί θα βγαίνει εκτός συστήματος.
Μάλιστα αναμένεται να υιοθετηθεί ένα αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των συνταγών ώστε όποιος εντοπίζεται να ξεπερνά το όριο του να έχει λίγες ημέρες δυνατότητα να απολογηθεί και αμέσως μετά αν η επιχειρηματολογία του δεν ευσταθεί θα εξοβελίζεται από τον ΕΟΠΥΥ.