Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί για το ένα θα εφαρμοσθεί ή όχι η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας από το 2012, για οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.
Η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του, ενώ το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται να εφαρμόζει εναλλακτικά το “πλαφόν” στη συνταγογράφηση, ώστε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τη δαπάνη για φάρμακα.
Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με θέμα την τροπολογία για το “πλαφόν”, η οποία κατατέθηκε λίγο αργότερα από τον υπουργό Υγείας.
Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχει εκτροχιασμός της κατά 20 εκατομμύρια τον μήνα και πως η τρόικα ζήτησε – ως αντιστάθμισμα – τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, δημιουργήθηκε εύλογη ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η υπέρβαση τους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσει απορρύθμιση της αγοράς, οδηγώντας το claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής) πάνω από αυτό που μπορούν να αντέξουν οι φαρμακευτικές εταιρίες…
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε μάλιστα ότι εξετάστηκαν δύο εναλλακτικά σενάρια αντί του “πλαφόν”:
Το πρώτο είναι η άμεση εφαρμογή οριζόντιας μείωσης του κέρδους των φαρμακοποιών σε 15%, που ήταν μια παλιά μνημονιακή υποχρέωση:
“Έχω αποφύγει έως τώρα την εφαρμογή του, καθώς θεωρώ ότι μείωση στο 15% καθιστά το όριο μη βιώσιμο για τα περισσότερα φαρμακεία.
Δημιουργεί μεγάλη ζημιά και πρέπει να το διαπραγματευτούμε”, σχολίασε ο υπουργός Υγείας.
Το δεύτερο σενάριο είναι η περαιτέρω μείωση της τιμής των γενοσήμων, προσδοκώντας τη στροφή των ασθενών στην κατανάλωση φθηνών φαρμάκων.