Εξαιρετικά σημαντική είναι η υστέρηση της χώρας μας στην εφαρμογή μεθόδων που βελτιώνουν τις υπηρεσίες Υγείας και μειώνουν το κόστος, αναδείχθηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Ζάππειο.
Αυτό αναδείχθηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Ζάππειο, κατά την διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας και η ανάγκη για προσαρμογή.
Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Tonio Borg υπογράμμισε ότι “κανένα σύστημα δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν μεταρρυθμιστεί”.
Χαρακτηριστικό της ελληνικής υστέρησης, αποτελεί το γεγονός ότι η χρήση γενοσήμων φαρμάκων παραμένει πολύ χαμηλή σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Βρετανία για παράδειγμα, όπου οι εκπρόσωποι του βρετανικού υπουργείου Υγείας σημείωσαν ότι το ποσοστό χρήσης των εν λόγω φαρμάκων έχει ανέλθει στο 83% και έχει επιτευχθεί μείωση της τιμής τους κατά 70%.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εμφανίζει μέσους όρους χρήσης γενοσήμων, οι οποίοι είναι κοντά στο 20%, αν και ο εθνικός στόχος είναι 60%.
Αναφορικά με τις θεραπευτικές οδηγίες (πρωτόκολλα ή DRGs), τα οποία καθορίζουν στον γιατρό το πλαίσιο των παρεμβάσεών του ανάλογα με την πάθηση, ο Έλληνας υπουργός Υγείας δήώσε ότι θα συσταθεί Εθνικό Ινστιτούτο DRGs.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα χρησιμοποιηθεί η γερμανική εμπειρία, προκειμένου να επανασχεδιαστεί η εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
Η πιλοτική εφαρμογή των νέων θεραπευτικών οδηγιών (DRGs) θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015, με στόχο την καθολική εφαρμογή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2017.