Στον αέρα φαίνεται ότι είναι το ΠΕΔΥ του Αδώνιδος Γεωργιάδη, καθώς τα χτυπήματα που δέχεται ανατρέπουν τα σχέδιά του. Από τη μία δεν έχει ούτε κονδύλια να πληρώσει τους εργαζομένους που θα μεταφερθούν μετά την κινητικότητα από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ, όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του ο ίδιος ο περιφερειάρχης Υγείας, ενώ από την άλλη οι γιατροί που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο.
Ειδικότερα, η προχειρότητα με την οποία επιχείρησε ο κ. Γεωργιάδης να κάνει τις αλλαγές στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εστιάζοντας ουσιαστικά μόνο στις απολύσεις των γιατρών, αποδεικνύεται περίτρανα από επείγον έγγραφο του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Βασίλη Κοντοζαμάνη προς τον υπουργό Υγείας.
Εγγραφο με το οποίο ουσιαστικά του επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς του Απριλίου στους εργαζομένους των οποίων θα λήξει το διάστημα της κινητικότητας και επειδή δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα ΦΕΚ αλλά και επειδή δεν έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα κονδύλια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, είναι ενδεικτικό των ερασιτεχνισμών Αδώνιδος ότι ακόμη και εκείνοι οι εργαζόμενοι που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.λπ.) και μπήκαν σε διαθεσιμότητα όχι έναν μήνα αλλά μόνο 15 ημέρες και θεωρητικά επέστρεψαν στις 4 Μαρτίου στο δημόσιο σύστημα, είναι επίσης αμφίβολο ότι θα πάρουν το μισθό τους.
Αλλωστε, δεν έχει εκδοθεί ακόμη πράξη διορισμού παρ’ ότι οι περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες, με εξαίρεση τη μεγαλύτερη αυτή της Αθήνας (1η ΥΠΕ), τους κάλεσαν να επιστρέψουν τοποθετώντας τους προσωρινά και μέχρι να ανοίξουν τα πολυΐατρεία σε διάφορα Κέντρα Υγείας.
Το τοπίο είναι ασαφές, καθώς όλα δείχνουν πως τα πολυΐατρεία δεν πρόκειται να ανοίξουν στις 20 Μαρτίου ή αν επισπευσθούν οι διαδικασίες θα είναι με σοβαρές εξελίξεις σε γιατρούς και ειδικότητες.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Μέχρι στιγμής θεωρείται σχεδόν αδύνατον ακόμη και να ανοίξουν τα πολυϊατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ, για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Θα έχουν μισές ειδικότητες εξαιτίας της αποχώρησης πολλών γιατρών από το δημόσιο σύστημα. Μέχρι στιγμής οι γιατροί που αποχώρησαν δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε από επικουρικούς αλλά ούτε και από ιδιώτες γιατρούς.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά για τον μνημονιακό υπουργό της Υγείας έρχεται και μία απόφαση δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο ακόμη και για επαναπρόσληψη κάποιων γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ στις θέσεις εργασίας τους.
Ο Σύλλογος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, που προσέφυγε για τα μέλη του στη Δικαιοσύνη, κέρδισε έστω τη χορήγηση προσωρινής διαταγής με την υποχρέωση του ΠΕΔΥ να τους απασχολεί έως τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων επί του ιδίου θέματος που θα γίνει στις 8 Απριλίου.
Βέβαια, ο υπουργός και το επιτελείο του προσφεύγουν και εκείνοι στη Δικαιοσύνη και θα υποβάλουν σήμερα αίτηση ανάκλησης της απόφασης, η οποία και θα ανακοινωθεί άμεσα. Αν ωστόσο δεν κερδίσει η κυβερνητική πλευρά, πρέπει να επαναπροσλάβει τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ. Ολα αυτά βέβαια αφορούν μόνο όσους γιατρούς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κέρδισαν την υπόθεση και ως εκ τούτου πρέπει να μισθοδοτούνται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.
Με αυτά και με αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα επισπευσθούν τα λουκέτα και οι συγχωνεύεις στα πολυϊατρεία, έστω κι αν ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι η μείωση του αριθμού των μονάδων θα ξεκινήσει σε έξι μήνες.