Σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) καταγράφηκε το 2013 ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή στη συνάντηση των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο.
Ειδικότερα το 2013 καταγράφηκαν 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης.
Η συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έγινε στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης John F. Ryan, της Περιφερειακής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Η κ. Μακρή στην ομιλία της με θέμα «Εμφάνιση και επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων- νέες προκλήσεις» ανέφερε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων εξαρτάται τόσο από την αμεσότητα όσο και από την ποιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Σημείωσε ότι οι εντατικές δράσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΚΕΛΠΝΟ) απέφεραν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε ΧΕΝ, με σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση και μείωση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Επιπλέον τόνισε πως πέραν των λοιμωδών νοσημάτων προτεραιότητα στην υγεία είναι, επίσης, η αντιμετώπιση των χρόνιων- μη μεταδοτικών νοσημάτων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.λπ.), η ανάπτυξη των σχετικών εθνικών αρχείων, η καταπολέμηση των βασικών παραγόντων κινδύνου χρονίων νοσημάτων (κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερόλη, κ.λπ.) μέσω εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης, αλλά και μέσα από την ενδυνάμωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η μείωση του καπνίσματος, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η προώθηση της μεσογειακής διατροφής, η προώθηση της άσκησης και της άθλησης.
Ακόμη έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, τη μείωση των ατυχημάτων και τη δημιουργία εθνικού αρχείου ατυχημάτων, την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων επιδημιολογικής επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων στον πληθυσμό των μεταναστών- ECDC.