Τα κάστανα από τη φωτιά πιθανώς θα κληθεί να τα βγάλει ο επόμενος… Είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες γιατροί κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους καθώς το πλαφόν που τους προέκυψε, κατά 20% κουρεμένο σε σύγκριση με τον μέσο όρο τον περσινό, δεν φθάνει ούτε για… καλημέρα. Κι αν συγκεκριμένες ειδικότητες δεν μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα στους ασθενείς τους, είναι λογικό να έχουν απώλειες επισκέψεων, άρα και απώλειες στα εισοδήματά τους.
Γι’ αυτό και οι περισσότεροι προσφεύγουν πια ατομικά στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ανατρέψουν το όριο συνταγογράφησης που τους έχει επιβληθεί.
Μέχρι τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, έχουν περιθώριο όμως οι γιατροί να καταφύγουν στα δικαστήρια καθώς τότε λήγει το χρονικό διάστημα των 60 ημερών που προβλέπει ο νόμος.
Ηδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής και ακύρωσης, ενώ ο ΠΙΣ και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μάλιστα ο ΠΙΣ ζητεί να ανακληθεί εδώ και τώρα το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων αλλά και των διαγνωστικών εξετάσεων που θα εφαρμοστεί εντός των ημερών, κάνοντας λόγο για αστυνομικό μέτρο χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο: «Το μέτρο προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ζητεί από τον ιατρό να κάνει έκπτωση των υποχρεώσεών του προς τον ασθενή και φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία τους ασθενείς.
Ο ιατρός οφείλει, με επιστημονικά κριτήρια, να αναγράφει τα φάρμακα του ασθενούς χωρίς παρεκκλίσεις και η Πολιτεία οφείλει, μέσα από έλεγχο, να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος περίθαλψης. Οι οριζόντιες περικοπές από πλευράς Πολιτείας, υποδηλώνουν ανεπάρκεια, αδυναμία και έλλειψη βούλησης», καταλήγει μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ.
Και σαν να μην έφθανε ήδη ο μεγάλος ξεσηκωμός των γιατρών που πλέον τους δένονται τα χέρια και δεν μπορούν ούτε τις βασικές θεραπείες να χορηγήσουν σε όλους τους ασθενείς τους, έρχεται δεύτερο… χτύπημα διά χειρός Αδώνιδος Γεωργιάδη με τη στήριξη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση.
Μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοι γιατροί απαλλάσσονται από το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Ωστόσο οι επιλεκτικές διαφοροποιήσεις έριξαν λάδι στη φωτιά στον ιατρικό κόσμο καθώς θεωρείται ότι έτσι δημιουργούνται γιατροί πολλών ταχυτήτων.
Και το ζήτημα είναι ότι αρχικά ο ΕΟΠΥΥ εξαίρεσε κάποιες λίγες κατηγορίες ασθενών, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νέους γιατρούς από τον περιορισμό των συνταγών.
Οι έτσι κι οι γιουβέτσι
Τώρα όμως προχώρησε ένα βήμα… παρακάτω: άρχισε να εξαιρεί όλο και περισσότερες κατηγορίες γιατρών αφήνοντας απ’ έξω πολλούς, δημιουργώντας έτσι γιατρούς με δυνατότητες συνταγογράφησης και χωρίς. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον εξαιρούνται και οι γιατροί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως και όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί.
Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) που εκπροσωπεί τους 4.500 συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, μιλά για απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου, σημειώνει: «Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην κατάργηση της απαράδεκτης κατηγοριοποίησης του ιατρικού σώματος, να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων σε επίπεδα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τέλος να εφαρμόσει το πλαφόν ανάλογα με τη μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα, σύμφωνα με τις προτάσεις πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων».