O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταθέτει μέχρι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πέραν της προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια, με την οποία ζητεί την κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των ιατρών.
Καλεί δε τους γιατρούς να συνεχίσουν το λειτούργημά τους υπερασπίζοντας την υγεία και την περίθαλψη κάθε ασθενή. «Οι κανόνες ιατρικής, ηθικής και δεοντολογίας, αλλά και η προστασία της Υγείας, είναι υποχρέωση που απορρέει από τον όρκο και τις υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.
Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει μάλιστα ότι, ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς (γιατρούς και φαρμακευτικές επιχειρήσεις) τον τρόπο κατά τον οποίο το όριο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα αδικεί την ιατρική λειτουργία και την περίθαλψη των ασθενών.
Επίσης, καλούν όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν ενεργά στην πανυγειονομική απεργία της 6ης Φεβρουαρίου, την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει όλοι να τιμούμε και να υπερασπιζόμαστε» τονίζουν.
Ο ΠΙΣ έχει καταθέσει τις θέσεις του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που προωθείται διαλύει κυριολεκτικά την πρωτοβάθμια φροντίδα. Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εισαγωγή νέου στη Βουλή «που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και θα γίνει αποδεκτό από τα μέλη της κοινωνίας μας».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την ομαλή πορεία της περίθαλψης και τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών.