Δικαιώθηκαν οι ανύπαντρες γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τον αποκλεισμό τους από την χορήγηση του σχετικού επιδόματος. Ο ΕΟΠΥΥ ύστερα από τις καταγγελίες των γιατρών πως οι ανύπαντρες γυναίκες θα εξαιρούνται από το επίδομα εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινήσεις.
Μάλιστα η διοίκηση του Οργανισμού για συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα έσπευσε να ανακοινώσε ότι ποτέ απέκλεισε ανύπαντρη ασφαλισμένη του ΕΟΠΥΥ από τις παροχές που δίνει ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, από τις 12 Απριλίου είχε διευκρινίσει με εγκύκλιό του ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτείται για μεν τις έγγαμες ληξιαρχική πράξη γάμου τελευταίου εξαμήνου, ενώ αν η υποβοήθηση αφορά στην άγαμη γυναίκα, γραπτή συναίνεση αυτής.
Οι επιστήμονες όμως της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υποστηρίζουν πως τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για μια πλήρη προσπάθεια εξωσωματικής είναι κοντά στα 300 ευρώ, όταν το κόστος είναι πενταπλάσιο.
Χρήματα τα οποία μάλιστα εισπράττουν με καθυστέρηση μηνών. «Οι επιτροπές εξέτασης είναι λίγες, ενώ χρειάζονται πάνω από 6 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εισπραχθούν τα λίγα αυτά χρήματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Το δυσβάσταχτο αυτό κόστος αποτελεί πλέον σε καιρό Μνημονίου αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά ζευγάρια για να κάνουν παιδί.
Οπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης προχώρησε το καλοκαίρι και στην ίδρυση τεσσάρων νέων Επιτροπών Εξωσωματικής (σε Ιωάννινα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο), ενώ προκειμένου να μειώσει την αναμονή που παρατηρείται στην Αττική, έχει ήδη δρομολογήσει την ίδρυση δύο ακόμη Επιτροπών σε Αθήνα και Πειραιά.