Από τον ΕΟΠΥΥ προέρχεται η επόμενη δεξαμενή κινητικότητας του υπουργείου Υγείας. Οι περίπου 4.635 γιατροί που εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου στα πολυιατρεία και ιατρεία του ΙΚΑ –που αποτελούν πλέον μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ- καταγράφονται ανά Υγειονομική Περιφέρεια και αξιολογούνται ώστε να διαπιστωθεί ποιες ανάγκες καλύπτουν ή χρειάζεται να καλύψουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από τη μέχρι τώρα καταγραφή προκύπτει «πλεόνασμα» χειρουργικού δυναμικού, πχ αγγειοχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ΩΡΛ, χειρουργοί- ορθοπεδικοί.
Οι ειδικευμένοι χειρουργοί υπολογίζονται σε περίπου 1.400 και αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο κύμα των γιατρών που θα μπουν στην κινητικότητα. Αντίθετα, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι και γυναικολόγοι φαίνεται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- να παραμένουν στο «απυρόβλητο», δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι κομβικός σε κάθε σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σημαντικό ποσοστό των χειρουργικών ειδικοτήτων που απαντώνται στον ΕΟΠΥΥ αφορούν την ορθοπεδική –σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας υπάρχουν 400 χειρουργοί ορθοπεδικοί στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ειδικότητες γιατρών, όπως πλαστικοί χειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, αγγειοχειρουργοί, νεροχειρουργοί, χειρουργοί ΩΡΛ, που, όπως παρατηρούν στελέχη του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν κανένα ρόλο και αντικείμενο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν νοείται η εξέταση του ασφαλισμένου απευθείας από τον καρδιοχειρουργό ή τον αγγειοχειρουργό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τους ασφαλισμένους που κλείνουν μόνοι τους τα ραντεβού με τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει εξέταση από τον γενικό γιατρό ή τον παθολόγο και παραπομπή μόνο από αυτόν στον εξειδικευμένο γιατρό» λέει στέλεχος του Οργανισμού, περιγράφοντας την… ανάποδη διαδρομή που ακολουθούν οι έλληνες ασφαλισμένοι στο υπάρχον πρωτόλειο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας.
Γιατροί δύο ταχυτήτων στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ
Συνολικά, στον ΕΟΠΥΥ υπηρετούν 6.086 γιατροί από τους οποίους 765 μόνιμοι, 4.594 αορίστου χρόνου, 686 συμβασιούχοι και 41 μερικής απασχόλησης. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά έχουν μπει όλοι οι γιατροί που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς σε αυτούς τους γιατρούς παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Στην πράξη όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που εργάζονται σε καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης –αλλά όχι αποκλειστικής- διατηρούν ιατρεία στα οποία εργάζονται εκτός ωραρίου ΙΚΑ.
Το ιδιωτικό ιατρείο ανέκαθεν αποτελούσε σημείο τριβής μεταξύ των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταλογίζουν στους γιατρούς του ΙΚΑ ότι χρησιμοποιούν τα καταστήματα του ΙΚΑ για την τροφοδοσία των ιδιωτικών ιατρείων τους με ασθενείς. Στελέχη του υπουργείου Υγείας παραδέχονται τις στρεβλώσεις που καταγράφονται στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους γιατρούς –είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μέσα στον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί είναι πολλών ταχυτήτων καθώς άλλοι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, άλλοι πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής, άλλοι μερικής απασχόλησης κοκ.
Γι αυτό και συσχετίζουν την κινητικότητα με αλλαγές στον ίδιο τον φορέα –σύμφωνα με πληροφορίες όσοι παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, παράλληλα όμως στους γιατρούς θα δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες μονάδες υγείας, πχ νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν ιατρικά κενά. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με την επικείμενη κινητικότητα σημαντικός αριθμός γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα επιλέξει να βρεθεί εκτός δημόσιου συστήματος υγείας διατηρώντας το ιδιωτικό του ιατρείο, εφόσον δεν θα παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου.