Θετικοί απέναντι στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να είναι η ένωση ιατρών Ελλάδος μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της επιστημονικής επιτροπής για όλες τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Λένε ναι στην νέα προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ,αλλά όχι σε απολύσεις και περιορισμένες ιατρικές υπηρεσίες.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου: “Σε σχέση με τις κυοφορούμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την κατάθεση των προτάσεων της επιτροπής για την ΠΦΥ, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει να επισημάνει ότι στηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ΕΟΠΥΥ εκτιμώντας ότι πρέπει να βασισθεί στις παρακάτω αρχές, με μοναδικό σκοπό την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.”
Ο Γιώργος Ελευθερίου
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πρώτα απ’ όλα βάζει ως προϋπόθεση να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Εφ’ όσον ισχύσει αυτό πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία που θα στηρίζεται στον ιδιωτικό ιατρείο – πολυϊατρείο, σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές στις οποίες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί.
Αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από το 8% που είναι σήμερα.
Εξορθολογισμό των δαπανών, ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24 ωρης λειτουργίας .
Πλήρη διαχωρισμό Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την νοσοκομειακή περίθαλψη
Ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, την θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Στηρίζουμε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του ασφαλισμένου, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πρόταση που θα περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους ιατρούς. Κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος, θα προκαλούσε δραματική υποχώρηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις διαπλοκής στο σύστημα ΠΦΥ.
Άμεση υλοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και της άυλης συνταγογράφησης.
Καταλήγοντας ο κ Ελευθερίου εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος μεταξύ των φορέων και του Υπουργείου Υγείας που θα ξεκινήσει προσεχώς θα αποφέρει εκείνα τα αποτελέσματα που θα οδηγήσει σε ένα καθολικό και προσβάσιμο σε όλους σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα σέβεται τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους λειτουργούς της υγείας.