Για γέλια και για κλάματα ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας που καταρτιζόταν επί 4 χρόνια και στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο 4 εκατ. ευρώ. Πρόχειρες και λανθασμένες καταγραφές νοσοκομείων,κέντρων υγείας και υγειονομικού προσωπικού είναι μερικά από τα στοιχεία που καταδεικνύουν το μπάχαλο στο οποίο υποτίθεται πως θα καταγραφόταν με λεπτομέρεια όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μπορεί να φαίνεταια απίστευτο είναι σίγουρα όμως γεγονός . Οι στατιστικές μέτρησαν τους εργαζομένους επί τρία! Αν είναι δυνατόν να έχουμε το φαινόμενο των greek statistics και στην Υγεία, σε ένα εργαλείο που αποτελεί κινητήριο μοχλό μιας και αποτυπώνει την δομή των υπηρεσιών Υγείας. Μάλλον οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας ξέχασαν πως οφείλει να αποτυπώνει εκτός των άλλων και τις ανάγκες Υγείας του ελληνικού λαού.
Ο υγειονομικός χάρτης επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως ένα βασικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, τις συγχωνεύσεις και την κινητικότητα, αλλά απεδείχθη ένα άκρως λανθασμένο σύστημα, δεδομένου ότι εμφανίζει σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δραματικά λάθη, όπως τριπλάσιο αριθμό εργαζομένων από τον πραγματικό.
Και το ζήτημα είναι ότι ο χάρτης που άρχισε να δημιουργείται από το 2009 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με τη συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ, κόστισε κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγους μήνες ανατέθηκε σε άλλη επιστημονική ομάδα προκειμένου να διορθώσει τα λάθη και τις αστοχίες.
Δυστυχώς, στο Χάρτη Υγείας δεν έχει προβλεφθεί η καταγραφή των αναγκών Υγείας, οι οποίες σημειωτέον αυξάνονται ραγδαία λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η χώρα μας. Ομως και τα στοιχεία προσωπικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες Υγείας διαπιστώθηκε ότι ήταν εξωφρενικά, πράγμα που σήμανε συναγερμό στην ΟΕΝΓΕ, διότι υπήρχε πιθανότητα ο υπουργός Υγείας να εμφανιστεί στα τηλεπαράθυρα επικαλούμενος αυτά ακριβώς τα στοιχεία προκειμένου να απολύσει τους “περισσευούμενους” και να εκκενώσει άλλα 40-50 νοσοκομεία προκειμένου να κάνει “εξορθολογισμό”.
Φαίνεται πως μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων έγιναν κάποιες άρον άρον διορθώσεις στο χάρτη Υγείας, ώστε τα στοιχεία να προσεγγίζουν στα πραγματικά, αν και παραμένουν πολλές αμφιβολίες περί του εάν και τα ήδη αναρτημένα νέα στοιχεία είναι ακριβή και αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα ή την κατάσταση που ίσχυε προ δύο ή τριών ετών.
Η ΟΕΝΓΕ πάντως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να συλλέγει στοιχεία από τις Ενώσεις Γιατρών! Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία έγινε και με το αρχείο νεοπλασιών, το οποίο θα κοστίσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Καλά ξεμπερδέματα…