Δε βρίσκει αντίθετους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την προϋπόθεση όμως να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Δείτε τι λέει στο iatropedia.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου για το νέο κύμα κινητικότητας που έρχεται σε ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας.
Αλλάζουν όλα το επόμενο διάστημα στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να ενοποιήσει όλες τις μικρές μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους.
Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας περίπου 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και μεγάλο τμήμα των κέντρων υγείας.
Η Ένωση των Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) δε φαίνεται να είναι αντίθετη στις σχεδιαζόμενες αλλαγές αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου: «Σε σχέση με την κινητικότητα και τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πάνω και πρώτα απ’ όλα βάζει την προϋπόθεση να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Εφ’ όσον ισχύσει αυτή η προϋπόθεση εμείς είμαστε της άποψης ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα στηρίζεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν να κάνουν σύμβαση μέσα από κλειστούς προϋπολογισμούς, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων με ταυτόχρονη θέσπιση 5 ευρώ συμμετοχής στην ιατρική επίσκεψη, την ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, την μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας με τελικό σκοπό να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία».
Ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γ.Ελευθερίου
Ο κ.Ελευθερίου επισημαίνει επίσης ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών σε όποιον γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας επιθυμούν: «Τέλος δεν θα δεχθούμε κανένα απολύτως περιορισμό στην δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους ιατρούς, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αύξανε τη διαφθορά στο σύστημα, θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση του κόστους, θα επιδείνωνε δραματικά την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και θα οδηγούσε χιλιάδες νέους ιατρούς στην ανεργία. Τις προτάσεις μας αυτές τις έχουμε υποβάλει γραπτώς στον Υπ. Υγείας και ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση από μέρους του».
iatropedia.gr