Σε καθολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κλινικών και εργαστηριακών γιατρών έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, προέβη ο ιατρικός κόσμος, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί.
“Απλήρωτοι 3 χρόνια, εθελοντές της Ελληνικής Πολιτείας, απαίτησαν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, διότι δεν αντέχουν άλλο να εξετάζουν δωρεάν ασθενείς που έχουν προπληρώσει την περίθαλψη τους”, τονίζει ο ΙΣΑ στην ανακοινωσή του.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι ο ΙΣΑ απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Παρόλα τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κος Γεράσιμος Βουδούρης απέφυγε να δεσμευτεί, όχι μόνο όσον αφορά την αποπληρωμή των τρέχοντων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και όλων των από 3ετίας οφειλών των επιμέρους ταμείων του Φορέα.
ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ, χορηγώντας Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών με τη νόμιμη αμοιβή των 10 ευρώ, αναγράφοντας στο προσωπικό τους συνταγολόγιο φαρμακευτική αγωγή και παραπεμπτικά, μέχρις ότου ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες.
Υπήρξε δέσμευση, μετά από απαίτηση των παριστάμενων Ιατρικών Φορέων, για συνάντηση την Τετάρτη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη, προκειμένου να διευθετηθεί το μείζον πρόβλημα της οικονομικής ομηρίας χιλιάδων γιατρών πανελλαδικά.
Εντωμεταξύ, για δεύτερη φορά επανέφερε το Υπουργείο Υγείας το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία.
Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου, θεωρούν απαραίτητο για τους ασθενείς, από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία. Αυτές είναι:
Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη.
Όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.
Στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή. Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 – 4,60 ευρώ Ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής ούτε αλλαγής του φαρμάκου.
Εντωμεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτρέπει εκ νέου τα μέλη του γιατρούς συμβεβλημένους ή μη, να αναγράφουν πέραν της δραστικής ουσίας και το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που επιλέγουν κάθε φορά, για κάθε ασθενή μέσα σε παρένθεση.
Επίσης, καλούνται να τοποθετήσουν σε κάθε συνταγή που εκδίδουν κόκκινη σφραγίδα με τη σημείωση: «ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ». Εάν κάποιοι δε διαθέτουν κόκκινη σφραγίδα, καλούνται να το αναγράφουν με κόκκινο στυλό με κεφαλαία γράμματα.
Ο ΙΣΑ έχει ξεκινήσει νομικό αγώνα μέσω του ΣτΕ, ώστε να υπάρξει απόρριψη των σχετικών διατάξεων του Εφαρμοστικού Νόμου που αφορά την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας από γιατρό και τη διάθεση του φθηνότερου φαρμάκου από τους φαρμακοποιούς και τονίζουν ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2012, σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει με πολύπλευρους τρόπους ώστε να μην υπάρξει επέκταση του μέτρου για πλήρη εφαρμογή του σε όλα τα φάρμακα.