Με εξαιρετικά επείγουσα ανακοινώση τους, τα μέλη της Ένωσης νοσοκομειακων γιατρών ΑΘήνας Πειραιά ενημερώνουν τα μέλη τους να επιστρέψουν τα χειρόγραφα συνταγολόγια του ΕΟΠΥΥ ή όσους δεν τα έχουν παραλάβει να μην τα δεχθούν και να μην συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων.Οι γιατροί χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, προσβλητική και εξοργιστική την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (545, 1-3-12) βάση της οποίας θα καταβάλουν πρόστιμο ένός ευρώ – από την 1 Ιουνίου- για κάθε συνταγή που δεν θα είναι ηλεκτρονική.
Όπως αναφέρει ο Π.Γ. Παπανικολάου, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Μέλος ΔΣ ΠΙΣ “η ανεπάρκεια του ηλεκτρονικού συστήματος θα χρεώνεται στον … γιατρό με 1 ευρώ πρόστιμο για κάθε συνταγή και όχι σε αυτούς που έφτιαξαν και συντηρούν το ηλεκτρονικό σύστημα, «ημέτερους» που έχουν τσεπώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού!”
Από την πλευρά τους τα μέλη του Κινήματος των Νέων Γιατρών σημειώνουν πως ο νέος νόμος θα έχει ως αμεσο επακόλουθο οι γιατροί να υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μέσος όρος συνταγών που γράφει ένας αγροτικός τον μήνα) για να κάνουν τη δουλειά τους (εκτός και αν χρεωθούν οι ίδιοι τα έξοδα αγοράς Laptop, εκτυπωτή και σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας).
Επί της ουσίας οι αγροτικοί γίνονται οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πληρώνουν για να δουλεύουν, δεδομένης της μισθολογικής απολαβής των 780 ευρώ καθαρά το μήνα την οποία λαμβάνουν καθαρά με το ενιαίο μισθολόγιο, για να καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απομακρυσμένου χωριού στην Ελλάδα.
Και αυτοί με την σειρά τους καλούν όλους τους συναδέλφους των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1) Να παραδώσουν άμεσα τα συνταγολόγια τους και να αρνηθούν εγγράφως για τους προαναφερόμενους λόγους την χειρόγραφη συνταγογράφηση.
2) Να παρευρίσκονται στον χώρο εργασίας τους (στο ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας) και να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε όσους ασθενείς επιθυμούν να εξεταστούν. Σε περίπτωση όπου χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής να συνταγογραφούν σε λευκά χαρτιά.
3) Να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους, για αναστολή της συνταγογράφησης, γραπτά στους διοικητές των νοσοκομείων και να ζητήσουν γραπτή δέσμευση ότι κανένας ιατρός δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο επειδή έκανε την δουλειά του.
4) Να απαιτήσουν από τους ιατρικούς Συλλόγους να κινηθούν νομικά για την απόφαση αυτή.