Λογομαχίες και κόντρες κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των γιατρών και των φαρμακοποιών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επισήμως στους εκπροσώπους των φορέων ότι η φαρμακευτική δαπάνη μέσα στο 2012 δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δις ευρώ.
Εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα συνεχή μέτρα που καθηλώνουν τον τομέα των φαρμάκων στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πολλούς εκπροσώπους φορέων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με έντονο εκνευρισμό απευθύνθηκε στους συνομιλητές του λέγοντας :” Πείτε μου τι να κάνω. Δώστε μας λύση. Πείτε προτάσεις”.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης μίλησε για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση που υπάρχει στις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες αυξάνουν τις δαπάνες. Όπως είπε: “Ποιος τους άφησε να συνταγογραφούν εξετάσεις και να γεμίζουν ακτινοβολία τους ασθενείς; Μάλλον κάποια. “
Μάλιστα προς στιγμήν προκλήθηκε και θερμό επεισόδιο μεταξύ του Γιώργου Πατούλη και της γ. γ. του υπουργείου Εργασίας Αθηνάς Δρέττα, η οποία προέβη σε ειρωνικό σχόλιο για τα λεγόμενα του Προέδρου του ΙΣΑ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θυμό του.
Αντίθετοι στο πλαφόν που τίθενται πλέον στις συνταγές φαρμάκων είναι και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, καθώς ο Πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος είπε χαρακτηριστικά:
“στην ασθένεια δεν μπορείς να βάλεις πλαφόν”.
Από τα στοιχεία που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος προκύπτει πως η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατακόρυφα σε όσα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ακόμα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Για αυτό το λόγο, με απόφαση του υπουργού, η εφαρμογή του ενιαίο συνταγολογίου θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η σχετική δαπάνη να ξεπερνάει τα 240 εκ. ευρώ το μήνα ενώ θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.