Δέκα ευρώ για κάθε ασφαλισμένο που εξετάζουν θα είναι η αμοιβή των γιατρών οι οποίοι θα συμβληθούν με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ενώ το ανώτατο πλαφόν των επισκέψεων που θα μπορούν να πραγματοποιούν είναι 200 ανά μήνα.Η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει τα εξής:
Στις 31 Δεκεμβρίου, λύονται αζημίως οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, ακόμη κι αν αυτές λήγουν αργότερα. Όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη συνεργασία, μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον το δηλώσουν εγγράφως μέσα σε δέκα μέρες.
Την αντίθεσή τους εκφράζουν ωστόσο οι γιατροί ενώ ζήτησαν διευκρινίσεις για τον προσδιορισμό και την κοστολόγηση των παρακλινικών και εργαστηριακών ιατρικών πράξεων πέραν της επίσκεψης. Μετέωρο μένει το πλαίσιο ενσωμάτωσης των ανωτέρω πράξεων που αφορά εργαστηριακές και παρακλινικές πράξεις των κλινικών γιατρών, ενώ οι εργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν ότι ήδη έχουν κλείσει περισσότερα από 140 εργαστήρια γιατί οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δε δύναται πλέον να συνεχίζουν να είναι χορηγοί του κράτους. Όσον αφορά στις διατάξεις του Ν.3919/2011 η θέση του Ι.Σ.Α. είναι ξεκάθαρη στη συμμετοχή Γιατρών στις Εταιρείες με το 51%.
Στό ίδιο ΦΕΚ γίνεται αναφορά και στους φαρμακοποιούς αλλά και στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου .Αναφέρεται πως παρατείνονται οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ ΟΑΕΕ και ελεγκτών γιατρών ή φαρμακοποιών και οι οποίες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Απαιτήσεις Ταμείων έναντι φαρμακευτικών εταιρειών, εκχωρούνται υποχρεωτικά στα νοσοκομεία, έναντι καταβολής νοσηλίων για τους ασφαλισμένους τους.Τα νοσοκομεία συμψηφίζουν τις εκχωρούμενες απαιτήσεις με οφειλές τους προς τις εταιρείες.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία λήγουν στις 22 Δεκεμβρίου, υποχρεούνται να ενημερώσουν εγγράφως τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Από το ποσό αυτό, θα κρατηθεί το ‘rebate’ και το ‘εισιτήριο’ στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.