Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητώντας την άμεση διόρθωση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, που εκδόθηκε την 1η Απριλίου, ώστε να μην στερούνται τα φάρμακά τους οι χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εκτός από μείωση των λιανικών τιμών των φαρμάκων, επέφερε και σημαντική μείωση στην τιμή αναφοράς αυτών. Η τιμή αναφοράς είναι αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος.
Από τις νέες τιμές αναφοράς, διαπιστώνεται ότι οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνταγές.
Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο πλέον ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει επιπλέον χρήματα για τα φάρμακά του, και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για χρόνια πάσχοντα, που αγοράζει συνεχώς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή του, αυτό του προκαλεί επιπλέον κόστος.
Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις οι χρονίως πάσχοντες αγοράζουν τα φάρμακά τους καλύπτοντας έως και 100% το κόστος, καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα, είτε πρέπει να πληρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψει τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα σκευάσματα.
Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα. Πολλές φορές δεν υπάρχει γενόσημο που να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς.
Παράλληλα, σε αυτό το τελευταίο Δελτίο Τιμών, δεν λήφθηκε υπόψη η διαφορά στις δοσολογίες: τιμολογούνται το ίδιο, ανεξάρτητα από τη δοσολογία, ανεβάζοντας το κόστος για τον ασφαλισμένο ακόμη περισσότερο.
Ήδη οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Αχαΐας καταγγέλλουν ότι ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών και μάλιστα ότι η αύξηση της συμμετοχής σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει έως και το 70%.
www.health.in.gr