Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κατά την συνεδρίαση της, την Παρασκευή 4 Απριλίου τόνισε την ανάγκη να δεσμευθεί το κράτος ότι θα υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις μιας βιώσιμης φαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν το θετικό κλίμα που δημιουργούν οι κυβερνητικές δηλώσεις για έξοδο της χώρας από την ύφεση, αλλά επεσήμαναν και τις μνημονιακές αποφάσεις που δημιούργησαν εμπόδια στην πρόσβαση των Ελλήνων στα φάρμακα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΕ επισημαίνεται ότι «Έχοντας πλέον εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τους εταίρους μας και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρειαστούν άλλα νέα μέτρα, το κράτος πρέπει τώρα να αποδείξει πως μπορεί να εγγυηθεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της φαρμακευτικής περίθαλψης των συμπολιτών μας. Η Πολιτεία οφείλει να προωθήσει λύσεις οι οποίες διαμορφώνουν ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες καινοτόμες θεραπείες».
Οι φαρμακευτικές εταιρίες ζητούν την διαμόρφωση πολιτικών που να εγγυώνται τη διαφάνεια και τη μη επανάληψη αρνητικών φαινομένων. Ειδικότερα, ζητούν την διόρθωση τόσο της φαρμακευτικής όσο και της νοσοκομειακής δαπάνης για το 2014, ώστε να μην μειωθούν κάτω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
«Πρόκειται για το έσχατο όριο κάτω από το οποίο η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στα φάρμακα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», προειδοποιούν.
Επιπλέον, ζητούν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το Σύστημα Υγείας οι οποίες να εξασφαλίζουν επαρκώς την ορθή και αποτελεσματική χρήση των πόρων του συστήματος υγείας και να εγκαταλειφθούν πρακτικές οριζόντιων μέτρων (πόπως το Clawback). Μάλιστα, προτρέπουν την Κυβέρνηση να πρέπει να κοιτάξει και πέρα από το φάρμακο επιχειρώντας σωστή διαχείριση των πόρων σε όλο το φάσμα των κέντρων κόστους του Συστήματος Υγείας σε ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν καλό επίπεδο υπηρεσιών.
Τέλος, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν την άμεση έκδοση διορθωτικού Δελτίου Τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιριών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου Θετικού Καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις.
Ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι απλώς ένας ακόμα δυναμικός κλάδος της οικονομίας. Η τεράστια συνολική, έμμεση και άμεση συμβολή τους στην οικονομική δραστηριότητα αποτιμάται σε 7,55 δισεκατομμύρια ευρώ και σε 133.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία μας».