Μείωση της μικροδιαφθοράς κατά 1,5% τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα καταγράφει νέα έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα κατά το έτος 2013 συνεχίζοντας την πτώση που άρχισε να σημειώνει από το 2010 και μετά.
Ειδικότερα:
Α. Τα περιστατικά διαφθοράς εξακολουθούν και το 2013 να προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Δημόσιο Τομέα και πιο συγκεκριμένα το 76,7% έναντι 72,9% το 2012.
Β. Στο Δημόσιο Τομέα καταγράφεται μια σταθεροποίηση των χρηματικών ποσών της διαφθοράς, ενώ στον Ιδιωτικό Τομέα παρατηρείται ελαφρά μείωση (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα).
Η συνολική (μικρο)διαφθορά υπολογίζεται σε 389 εκατ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με τα 475 εκατ. ευρώ το 2012. Εμφανίζει δηλαδή μείωση 86 εκατ. ευρώ.
Για το 2013 τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό Τομέα γίνεται κααγραφή υψηλού ποσοστού ερωτηθέντων που αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ζητηθέντα ποσά.
Για την ακρίβεια , το 29,6% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να καταβάλει τα ποσά που ζητήθηκαν στον Δημόσιο Τομέα και το 33% στον Ιδιωτικό Τομέα.
Αιτία για την άρνηση είναι αφενός η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών στη χώρα, αλλά οπωσδήποτε και η αυξανόμενη κοινωνική αναγνώριση του προβλήματος της διαφθοράς.
Και φέτος οι ερωτώμενοι εκλαμβάνουν τη μη έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές τους ως φαινόμενο διαφθοράς.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, στο Δημόσιο Τομέα οι υπηρεσίες που διατηρούν για ακόμη μια χρονιά την πρωτιά της διαφθοράς είναι:
1. Τα Νοσοκομεία
2. Οι Εφορίες
3. Οι Πολεοδομίες
Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των περιστατικών διαφθοράς που αφορούν τα Νοσοκομεία (+5%), ενώ αντίθετα στις Εφορίες και τις Πολεοδομίες σημείωσαν μείωση (-1,2% και -2,8% αντίστοιχα).
Σε αντίθεση με το Δημόσιο Τομέα, στον Ιδιωτικό παρατηρείται μείωση του μέσου όρου των χρηματικών ποσών της διαφθοράς (από 1.442 ευρώ το 2012 σε 1.333 ευρώ το 2013). Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, ο κλάδος του αυτοκινήτου, ο δικηγορικός κλάδος και ο τομέας των κατασκευών είναι οι τομείς με τα περισσότερα κρούσματα.