Αλλάζει άρδην ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων απο την σήμερα α με τους γιατρούς να είναι πλέον αναγκασμένοι να χορηγούν φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων/ασθενειών. Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, φάρμακα για την καρδιά, το διαβήτη και άλλες κατηγορίες που εκτοξεύουν την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη. Η λίστα καταρτίσθηκε από ειδική ομάδα του ΕΟΦ και δόθηκε ήδη στους ενδιαφερόμενους. Έτσι, οι ασθενείς και κυρίως όσοι έχουν χρόνια νοσήματα και είχαν συνηθίσει συγκεκριμένα σκευάσματα, θα αναγκαστούν τώρα να λάβουν και γενόσημα τα οποία θεωρούνται πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα.
Η σύμφωνα με το Ν.4052/2012 απόφαση, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ (29-3-2012, ΑΠ14540), υποχρεώνει όλους τους γιατρούς να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους των ΦΚΑ, με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων. Αυτό, που προς το παρόν ισχύει για τις 10 μεγαλύτερες σε κατανάλωση δραστικές ουσίες για τις οποίες υπάρχουν φάρμακα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και γενόσημα και για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες μετά από την ΔΥΓ3(α)/οικ ΓΥ 149 απόφαση του ΥΥΚΑ, θα ισχύει καθολικά για όλες τις ουσίες από 1η Ιουνίου 2012, οπότε καθίσταται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία υποχρεωτική.
Ο ΙΣΑ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς, και προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτού του απαράδεκτου νομοθετήματος ενώ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης τονίζει: “Πουθενά στην Ευρώπη δε συναποφασίζουν για τη θεραπευτική αγωγή ενός ασθενή, μη γιατροί, ούτε και παρεμβαίνουν σε αυτήν. Πουθενά στην Ευρώπη δε χορηγούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα άνευ ιατρικής συνταγής.”
Τα φαινόμενα αυτά πρέπει, σύμφωνα με τον ΙΣΑ , άμεσα να εκλείψουν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία. Την τιτλοποίηση του κάθε φαρμάκου, τα θεραπευτικό του παράθυρο και την αποτελεσματικότητα του από ασθενή σε ασθενή, πρέπει να την έχει υπό την ευθύνη της παρακολούθησης μόνον ο θεράποντας γιατρός.
“Ειδικά σε φάρμακα που η απόκλιση τους στην περιοχή κάτω από την καμπύλη πλησιάζει το 20-25%, είναι επικίνδυνη η παρέμβαση οποιουδήποτε μη γιατρού στην συναπόφαση του ιδιοσκευάσματος που θα χορηγηθεί, διότι π.χ. δύο αντιπηκτικά που έχουν την ίδια δραστική ουσία και διαφορετική φαρμακοκινητική, το ένα μπορεί να δημιουργήσει θρόμβο στον άρρωστο και το άλλο αιμορραγία; Ποιος λοιπόν θα ευθύνεται για την ασφάλεια του αρρώστου; Ποιος και με ποια κριτήρια θα επιλέξει το κατάλληλο σκεύασμα για κάθε ασθενή;” επισημαίνουν οι ιδιώτες γιατροί.
Το παραθυράκι του νόμου που βρήκαν οι γιατροί
Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να αναλάβουν την ιατρική ευθύνη και για τις δέκα αυτές ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους και προτείνει, ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες». Επίσης, καλείται να τυπώσει σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζει τη συνταγή που χορηγεί, από 1η Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1η Ιουνίου για όλες.
Η συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα είναι η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2,88 δις από περίπου 4,1 δις που ήταν στο παρελθόν. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα έως 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Βάσω Καλυβιώτη