Στα όρια της λειτουργίας τους βρίσκονται οι κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να περικόψει κατά 51,9% τις λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ σοβαρή είναι η μείωση των δαπανών και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατά 48,8%, από 31,7 εκατ. ευρώ το 2011 σε 15,5 εκατ. ευρώ το 2012.
Η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού του ΠΓΝΛ από τα 80,5 εκατ. ευρώ το 2011 σε 44 εκατ. ευρώ το 2012, το μόνο που προοιωνίζει είναι την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αφού σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, κλινικές όπως η Νευροχειρουργική, η Αγγειοχειρουργική, η Αιματολογική (κλινικές μοναδικές στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας) δεν θα δέχονται ασθενείς τις ημέρες που δεν εφημερεύει το ΠΓΝΛ.
Αυτό θα οδηγήσει σε όξυνση του φαινομένου των διακομιδών προς Θεσσαλονίκη κυρίως αλλά και την καταφυγή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, άμεσα πλήττονται και οι χειρουργικές κλινικές, καθώς με τις νέες περικοπές από τα 35 ευρώ περίπου του μέσου κόστους αναλώσιμων υλικών νοσηλείας ανά ασθενή ζητάνε να μειωθεί το κόστος αυτό στα 9 ευρώ στην κάθε μία.
Οι νέες περικοπές, όπως υποστήριξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο σύλλογος ιατρών, οι διευθυντές των Κλινικών και εκπρόσωποι φορέων του ΠΓΝΛ, μεταφράζονται στην αναστολή των χειρουργείων χιλιάδων ασθενών, τη δραματική μείωση των καρκινοπαθών που μπορούν να αντιμετωπισθούν τοπικά και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε ίδρυμα φάντασμα με κενούς διαδρόμους και άδεια μηχανήματα.
Κατηγορώντας ευθέως τις διοικήσεις του ΠΓΝΛ και της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας για συστηματική απαξίωση του Νοσοκομείου και για μηδενική προσπάθεια διαπραγμάτευσης με το ΥΥΚΑ, οι γιατροί και οι διευθυντές των κλινικών καταγγέλλουν ότι μηχανήματα και εξοπλισμός του ΠΓΝΛ έχουν αφεθεί να καταστραφούν χωρίς καν να επισκευάζονται, ώριμες μελέτες δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας επικουρικός γιατρός ακόμη και σε κλινικές όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική όπως η αναισθησιολογία.
Ήδη οι γιατροί του ΠΓΝΛ έχουν καταθέσει με υπόμνημα προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, τα σχετικά στοιχεία για την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου και των κινδύνων που δημιουργούνται για τους πολίτες από τυχόν υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας
Για το θέμα ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή η βουλευτής του Συρίζα, Ηρώ Διώτη