Με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 ετών θα εισάγονται, θα τιμολογούνται και τελικώς θα μπορούν να συνταγογραφηθούν τα νέα φάρμακα στην Ελλάδα, όπως προβλέπει ο υπό ψήφιση εφαρμοστικός νόμος.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές οργανώσεις και ενώσεις ασθενών, “στο υπό ψήφιση εφαρμοστικό νόμο, το αναφερόμενο μέτρο της αποζημίωσης των νέων φαρμακευτικών προϊόντων έχει την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτά αποζημιώνονται σε δεκαοκτώ (18) κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” Δηλαδή, θα πρέπει για να εισαχθούν οι νέες θεραπείες στην χώρα μας, να έχει προηγηθεί η κυκλοφορία τους και η τιμολογήση τους σε 18 χώρες της ΕΕ.
Το μέτρο θα οδηγήσει μοιραία στην καθυστέρηση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση για τον καρκίνο “Μείνε Δυνατός” και ο Σύλλογος οικογενειών για την ψυχική υγεία τονίζουν με ανακοινωσή τους “η βελτίωση του επιπέδου ζωής του Ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να αποτελεί τον άμεσο στόχο ενός κράτους πρόνοιας και ο στόχος αυτός περιγράφεται στο νέο Μνημόνιο-2. Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι η υιοθέτηση καινοτόμων θεραπειών από το σύστημα υγείας όταν συνεκτιμάται με τη δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου υγείας οδηγεί σε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Διεκδικούμε λοιπόν, την άμεση αναθεώρηση του εν λόγω μέτρου το οποίο αποκόπτει ουσιαστικά κατά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την πρόσβαση των ασθενών σε νέες σωτήριες θεραπείες πολλές φορές για απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Διεκδικούμε το δημόσιο και εποικοδομητικό διάλογο. Η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία αποτελεί αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων.”