Την άμεση τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ) σε όλους τους αθλητικούς χώρους και στις σχολικές μονάδες, ετήσιο ιατρικό επανέλεγχο όλων των αθλούμενων με καρδιολογικές εξετάσεις, αλλά και την καθιέρωση μαθήματος Αγωγής Υγείας στα σχολεία, ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε αθλητικούς χώρους, το ένα σε αγώνα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Κρίστιαν Έρικσεν) και το άλλο στα Μουδανιά Χαλκιδικής, ο ΠΙΣ ζητεί να αποφασισθεί άμεσα η λήψη μέτρων ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Ειδικότερα ο ΠΙΣ στην επιστολή του τονίζει την ανάγκη:
1) Να τοποθετηθεί Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) σε κάθε αθλητικό χώρο ανοικτό ή κλειστό.
2) Να υπάρχει ΑΕΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες και σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
3) Σε κάθε διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων και αγώνων οποιουδήποτε επιπέδου να υπάρχει ΑΕΑ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
4) Να καθιερωθεί επιτέλους το μάθημα Αγωγής Υγείας ως αυτόνομο μάθημα-αντικείμενο στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη ενότητα τις πρώτες βοήθειες, την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και εκπαίδευση στους ΑΕΑ.
5) Εκπαίδευση και ετήσια επανεκπαίδευση όλων των αθλουμένων – μελών αθλητικών συλλόγων, όλων των αθλημάτων, σε βασική ΚΑΡΠΑ και χρήση ΑΕΑ.
6) Ετήσιο ιατρικό επανέλεγχο όλων των αθλουμένων, στον οποίο θα περιλαμβάνεται καρδιολογική εξέταση με υπέρηχο καρδιάς (triplex), που θα επισυνάπτεται στο δελτίο του αθλητή.
7) Τέλος ο ΠΙΣ επαναφέρει την πρότασή του προς την υπουργό Παιδείας, σχετικά με την προσφορά βοήθειας των ιατρικών συλλόγων προς την εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα Αγωγής Υγείας.