Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν στο εργαστήριο μικροσκοπικό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα,το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά λειτουργικό.
Στόχος της καινοτόμου επιτυχίας των ερευνητών είναι να ανατραπεί η ηπατική ανεπάρκεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο.
Ορισμένοι ασθενείς ήδη έχουν κύστες που αναπτύχθηκαν από τα κύτταρά τους αλλά,πυκνά, στερεά όργανα, όπως το ήπαρ και τα νεφρά είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν.
Η ερευνητική ομάδα, του Yokohama City University, αναπαρήγαγε το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης του ήπατος-παρόμοιο με αυτό ενός εμβρύου. Ανέμειξε 3 είδη κυττάρων. Δυο είδη βλαστικών κυττάρων και υλικό από τον ομφάλιο λώρο.
Τα κύτταρα, απρόσμενα άρχισαν να οργανώνονται και φάνηκε να σχηματίζουν ένα ηπατικό εκκόλπωμα.
Τα εκκολπώματα μεταμοσχεύτηκαν σε ποντικό όπου συνδέθηκαν στο κυκλοφορικό και άρχισαν να λειτουργούν σαν μικρά ήπατα.
Οι μεταμοσχεύσεις αύξησαν το προσδόκιμο επιβίωσης των ποντικών με ηπατική ανεπάρκεια.
Ο καθηγητής Takanori Takebe, δήλωσε ότι απλώς ανέμειξαν οι ερευνητές 3 είδη κυττάρων και ανακάλυψαν ότι οργανώθηκαν και δημιούργησαν τρισδιάστατο ηπατικό εκκόλπωμα-πρωτόλειο ήπαρ.
Τελικά απέδειξε ότι η μεταμόσχευση εκκολπωμάτων ήπατος θα μπορούσε να προσφέρει θεραπευτικές δυνατότητες έναντι της ηπατικής ανεπάρκειας. Δήλωσε έκπληκτος όταν αντίκρισε τη δημιουργία εκκολπωμάτων τα οποία έχουν μήκος 4-5 mm αλλά θα χρειαστούν πολύ μικρότερα που θα μπορούν να εγχυθούν στο αίμα.
Τα εκκολπώματα δεν θα αναπτυχθούν για να αποτελέσουν ολόκληρο νέο ήπαρ αλλά θα ενσωματωθούν στο ήπαρ που έχει βλάβη και θα την αποκαταστήσουν.