Υγεία

Γιατί αναπτύσσουν μούχλα τα τρόφιμα; – Απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα

Οι μύκητες από υγρασία που εμφανίζονται στις τροφές μας μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία
Γιατί αναπτύσσουν μούχλα τα τρόφιμα; – Απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα

Η μούχλα που αναπτύσσεται σε τρόφιμα όπου δεν έπρεπε να υπάρχει, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.

Γιατί όμως αναπτύσσεται μούχλα στα τρόφιμα; «Βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες», απαντά  διαιτολόγος και συνεργάτις του Βαριατρικού & Μεταβολικού Ινστιτούτου της Cleveland Clinic, στην Φλόριντα. «Οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι ότι υπάρχει μια παροδική μούχλα στον αέρα που εξαπλώνεται από το περιβάλλον σε ένα τρόφιμο. Ή μπορεί ένα τρόφιμο να είναι πολυκαιριασμένο ή να μην έχει αποθηκευθεί με τον σωστό τρόπο».

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήθος ετερόκλιτων προϊόντων, όπως:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ψωμί
  • Μαρμελάδες και αλείμματα
  • Σάλτσες και συνοδευτικά
  • Γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί κ.λπ.

«Αυτό που βλέπουμε να αναπτύσσεται στην επιφάνεια των τροφίμων είναι τα σπόρια της μούχλας, η οποία είναι στην πραγματικότητα μύκητας», διευκρινίζει η ειδικός.

Τα σπόρια αυτά είναι αερομεταφερόμενα. Κυκλοφορούν στο περιβάλλον, αναζητώντας έναν φιλόξενο τόπο για να αναπτυχθούν, όπως το κατάλληλο τρόφιμο. Όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μουχλιασμένων τροφίμων όπως:

  • Λευκές ή σκούρες κηλίδες
  • Ασυνήθιστα χρώματα
  • Αλλαγή στην υφή (π.χ. ένα τρόφιμο μπορεί να γίνει αφύσικα πιο μαλακό)
  • Αλλαγή στην μυρωδιά του τροφίμου

Να καθαρίζετε το ψυγείο σας

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλύτερα τρόποι για να αποφύγουμε το μούχλιασμα των τροφίμων; Ο πρώτος και κυριότερος είναι να διατηρείτε το ψυγείο σας καθαρό. «Ακόμα και μία σταγόνα φαγητό να στάξει, μπορεί να μουχλιάσει και να αναπτύξει βακτήρια», λέει η Dr. Craggs-Dino. «Από εκεί τα σπόρια της μούχλας μπορούν εύκολα να φτάσουν στα άλλα ευπαθή προϊόντα του ψυγείου σας».

Για προστασία από τη μούχλα, το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας συνιστά να καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου τουλάχιστον κάθε 1-2 μήνες. Καθαρίστε το διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε τέσσερα φλιτζάνια νερό (περίπου 900 ml). Στη συνέχεια ξεβγάλτε με σκέτο νερό και στεγνώστε.

Αν δείτε μούχλα στα λάστιχα του ψυγείου, καθαρίστε την αναμιγνύοντας 3 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη σε 900 ml νερό. Ξεβγάλτε και στεγνώστε προσεκτικά. Φροντίστε όμως να αδειάσετε απ’ όλα τα τρόφιμα το ψυγείο σας, πριν χρησιμοποιήσετε τη χλωρίνη.

Προσέξτε τη φύλαξη των τροφίμων

Η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί η μούχλα. Επομένως δεν πρέπει να αφήνετε επί πολλή ώρα τα τρόφιμα εκτός ψυγείου.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην τα αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα σε ανοικτά δοχεία. Πρέπει πάντοτε να κλείνουν τα δοχεία με καπάκι, πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

Αυτό ισχύει ακόμα κι όταν το φαγητό βρίσκεται εντός ψυγείου διότι, όπως προαναφέρθηκε, τα σπόρια της μούχλας εξαπλώνονται και μέσα σε αυτό.

Μην υποτιμάτε επίσης την αξία των ειδικών τμημάτων για τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυροκομικά. Είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ώστε να έχουν την απαιτούμενη σχετική υγρασία που θα διατηρήσει τα τρόφιμα αυτά φρέσκα.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία

Για να είναι ασφαλή τα τρόφιμα, η συντήρηση του ψυγείου πρέπει να έχει θερμοκρασία έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα η κατάψυξη πρέπει να βρίσκεται στους μείον 18 (-18) βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τo USDA. Ωστόσο μερικοί ψυγειοκαταψύκτες δεν φτάνουν σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία στο τμήμα της κατάψυξης. Εφ’ όσον, όμως, τα τρόφιμα καταψύχονται πλήρως, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Να κλείνετε την πόρτα

Εξίσου σημαντικό είναι να μην αφήνετε πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου ανοικτή, τονίζει η ειδικός. Για να διατηρείται η θερμοκρασία του στα επιθυμητά επίπεδα, η πόρτα πρέπει να παραμένει κλειστή. Αν την ανοίγετε και σκέφτεστε τι να φάτε, η θερμοκρασία μειώνεται ολοένα περισσότερο, οπότε είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί μούχλα.

Υγεία

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα
16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά
16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!
16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε
15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης
15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες
15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης
12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα
16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά
16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!
16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε
15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης
15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες
15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης
12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης