Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρόνιοι πάσχοντες και ειδικά ηλικιωμένοι, οι έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (άσθμα, ΧΑΠ κλπ.).
Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ειδικά εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική.
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρόνιοι πάσχοντες και ειδικά ηλικιωμένοι, οι έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (άσθμα, ΧΑΠ κλπ.)
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν :
- Βήχα
- Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια
- Εκδήλωση ασθματικής κρίσης
- Τσούξιμο στα μάτια
- Κάψιμο στο λαιμό
- Ρινική καταρροή
- Πονοκεφάλους
- Κόπωση
- Πόνο στο στήθος
- Ταχυκαρδία
Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες:
– Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.
– Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.
– Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
– Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
– Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά», αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του.
Γενικές Οδηγίες
Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές, οι πολίτες πρέπει να παρακολουθούν τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.
«Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς», επισημαίνει και συνεχίζει:
«Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο».
Μετά από την πυρκαγιά, ο ΙΣΑ επισημαίνει πως ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες, συνεπώς καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να ενημερώνονται για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας τους και να μην επσιτρέψουν στο σπίτι τους μέχρι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.