Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS Medicine), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων κατά τη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Η μελέτη, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, περιελάμβανε μια ομάδα 13.738 συμμετεχόντων από την Κινεζική Μελέτη Υγείας της Σιγκαπούρης και παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη για την ψυχική υγεία από την κατανάλωση φρούτων.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων ημερησίως είχαν τουλάχιστον 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη που σχετίζεται με τη γήρανση από εκείνα που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα την ημέρα.
Αυτή η συσχέτιση υπογραμμίζει ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που συνδέεται με τη γήρανση.
Ποια είναι τα φρούτα που μελέτησαν οι ερευνητές
Η μελέτη ανέλυσε τα πρότυπα κατανάλωσης 14 φρούτων που καταναλώνονται συνήθως στη Σιγκαπούρη, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι μπανάνες, η παπάγια, τα καρπούζια, τα μήλα και τα πεπόνια.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μικροθρεπτικών συστατικών – όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή – που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα μπορεί να ευθύνονται για τα οφέλη στην ψυχική υγεία.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον μετριασμό του κινδύνου κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition, Health and Aging, έδωσαν έμφαση στον πιθανό ρόλο των διατροφικών επιλογών στη διαχείριση της ψυχικής υγείας με την πάροδο του χρόνου.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων ως προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που σχετίζεται με τη γήρανση.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα είδαν σημαντική μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.
Αυτό θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα καταναλώνοντας μία έως δύο μερίδες φρούτων μετά από κάθε γεύμα», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.