Ελιές, δημητριακά και ξηροί καρποί ή αλλιώς τα ακόρεστα-φυτικά λιπαρά κάνουν καλό στην υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αποτελούν «όπλο» κατά της εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη.
Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής έρευνας μελετήθηκαν συνολικά 4.577 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με τοπικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια ανά τετραετία για την συχνότητα κατανάλωσης περίπου 130 τροφίμων και ποτών. Τελικά με τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά -σύμφωνα με την έρευνα- μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης, 315 άνδρες εκδήλωσαν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, αυτόν που δίνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος ή που έγινε αιτία θανάτου και 1.064 απεβίωσαν από οποιαδήποτε αιτία.
Όσοι κατανάλωναν την υψηλότερη αναλογία των ημερήσιων θερμίδων τους από φυτικά λιπαρά (21%) -μετά τη διάγνωση του καρκίνο- είχαν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα φυτικά λιπαρά. Όσοι έτρωγαν περισσότερο ζωικά λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
Συγκεκριμένα η μείωση κατά 10% των υδατανθράκων και η αύξηση αντίστοιχα των φυτικών λιπαρών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συντελεί σε 29% χαμηλότερο κίνδυνο μοιραίου καρκίνου του προστάτη και 26% μικρότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η αντικατάσταση του 5% των θερμίδων αυτών όμως, με κορεσμένα λιπαρά ή 1% με κορεσμένα λιπαρά, συσχετίζεται με 25% – 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Συμπέρασμα: Τα φυτικά λιπαρά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό, άρα καθιστούν δυσκολότερη την εξάπλωση του καρκίνου.