Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα οι άνθρωποι στη συντριπτική πλειονότητά τους (ποσοστό 95%) δεν πλένουν τα χέρια τους όπως και όσο χρειάζεται για να σκοτώσουν τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μπορτσγκρέβινκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας «Journal of Environmental Health», παρατήρησαν διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.
Όπως έδειξε η έρευνα, μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούν σαπούνι, ένας στους δέκα δεν πλένει καθόλου τα χέρια του (πάλι καλά!), ενώ – πράγμα αναμενόμενο – οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές από τους άνδρες στο πλύσιμο των χεριών τους.
Μόνο οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούν σαπούνι και το 15% δεν πλένει καθόλου τα χέρια του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 78% και 7% (ίσως γι’ αυτό στις γυναικείες τουαλέτες υπάρχει συνήθως μεγαλύτερος συνωστισμός από ό,τι στις ανδρικές!).
Οι ειδικοί συνιστούν να πλένει κάποιος καλά τα χέρια του με σαπούνι επί 15 έως 20 δευτερόλεπτα, όμως, όπως αποδείχθηκε, ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στο πλύσιμο μόνο έξι δευτερόλεπτα και μόνο το 5% τα πλένει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όσο πιο βρόμικος είναι ο νεροχύτης της δημόσιας τουαλέτας, τόσο πιο αραιά πλένει κάποιος τα χέρια του, ενώ όσο πιο καθαρός είναι ο νεροχύτης, τόσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει για το πλύσιμο. Ακόμα, όσο πιο νωρίς το πρωί είναι, τόσο συχνότερα πλένει κάποιος τα χέρια του, ενώ, αν η δημόσια τουαλέτα διαθέτει ειδικές πινακίδες που θυμίζουν στους χρήστες να πλένουν τα χέρια τους, αυτό λειτουργεί θετικά, ιδίως στις ανδρικές τουαλέτες.
Το πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας από τους πιο απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί η εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Τα βρόμικα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων.