Η Berna Solak, από το Πανεπιστήμιο Sakarya στο Adapazarı της Τουρκίας και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη για να εξετάσουν εάν η ψωρίαση σχετίζεται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 70 ασθενείς με ψωρίαση και 70 εθελοντές χωρίς καμία δερματική πάθηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών ήταν 18,6% στους πάσχοντες από το σύνδρομο και 5,7% στην ομάδα ελέγχου.
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο Δερματολογικός Δείκτης Ποιότητας Ζωής (DLQI), η Διεθνής Κλίμακα Αξιολόγησης Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών (IRLSRS), η αιμοσφαιρίνη, η φερριτίνη, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και τα επίπεδα ουρικού οξέος ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς με ψωρίαση από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.
Ο δείκτης PASI (Psoriasis Area and Severity Index – Δείκτης έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης), Ο Δείκτης Δερματολογικής Ποιότητας Ζωής, ο Δείκτης Ποιότητας Ύπνου του Πίτσμπουργκ (ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των προβλημάτων ύπνου), η βαθμολογία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών (IRLSRS), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ο ΔΜΣ, ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε ασθενείς με ψωρίαση και με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σε σύγκριση με τους ασθενείς με ψωρίαση χωρίς το σύνδρομο, ενώ τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα.
«Η συσχέτιση της ψωρίασης και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη συστηματική φλεγμονή που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με ψωρίαση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.