Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο ονομάζεται τριγμός ή βρουξισμός ο δεύτερος όρος προέρχεται από τη λέξη βρυγμός. Πρόκειται για ένα σφίξιμο των δοντιών που συνοδεύεται από τρίξιμο.
Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου στον ύπνο και αυτό έχει ως συνέπεια, όταν συμβαίνει συχνά, να προκαλείται φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών. Μπορεί ακόμα και να επιφέρει κατάγματα στα δόντια. Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Οι άνθρωποι που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους μπορεί να ξυπνούν με πονοκέφαλο,ωταλγεία ή οδονταλγία. Οι μύες του προσώπου τους μπορεί να είναι επώδυνοι και οι αρθρώσεις των γνάθων ευαίσθητες. Το τρίξιμο, παράλληλα με την πρόκληση δυσφορίας, μπορεί τελικά να βλάψει οδοντικές αποκαταστάσεις και να χαλαρώσει τα δόντια. Ο βρυγμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις κροταφογναθικές αρθρώσεις. Η πίεση από το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή κατάγματα στα δόντια. Καθώς αποτρίβεται η αδαμαντίνη του δοντιού, μπορεί να εκτεθεί το υποκείμενο στρώμα οδοντίνης. Αυτό μπορεί να καταστήσει το δόντι ευαίσθητο σε μεταβολές της θερμοκρασίας και στην πίεση.
Αντιμετώπιση
Όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι τρίζει τα δόντια του πρέπει να το αναφέρει στον οδοντίατρο του. Ο οδοντίατρος θα εκτιμήσει την κατάσταση ίσως να αποκαταστήσει με εμφράξεις (σφραγίσματα) την καταστροφή της αδαμαντίνης και θα πάρει αποτυπώματα από τα δόντια του ασθενή και θα κατασκευάσει ένα εξειδικευμένο ανατομικό μασελάκι το οποίο ονομάζεται νάρθηκας τριγμού . Ο νάρθηκας τριγμού μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να τοποθετείται και να εφαρμόζει απόλυταείτε στα άνω είτε στα κάτω δόντια ανάλογα με τη μορφολογία του στόματος και την πιο άνετη εφαρμογή στον ασθενή. Ο νάρθηκας τριγμού πρέπει να είναι άνετος και εύκολος στη χρήση, να αγκαλιάζει σωστά τα δόντια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κατάποσης κατά τον ύπνο. Αν κατά την εφαρμογή του νάρθηκα αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.
Ο νάρθηκας τριγμού τοποθετείται από τον ασθενή το βράδυ η και την ημέρα αν οι ακούσιες κινήσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο νάρθηκας πρέπει να απομακρύνεται από το στόμα κατά τη διάρκεια του φαγητού!
Με το νάρθηκα τριγμού κατορθώνουμε τα εξής
- Όταν ο ασθενής φοράει τον νάρθηκα τότε οι ακούσιες κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα και έτσι προστατεύονται τα δόντια από την αποτριβή τόσο των δοντιών που φορούν το νάρθηκα όσο και αυτών που συγκλίνουν επάνω στο νάρθηκα.
- Προστατεύεται η διατάραξη της κροταφογναθικής διάρθωσης
- Διατηρείται η μορφολογία των δοντιών (η ανατομικότητά τους) με αποτέλεσμα την καλύτερη μάσηση των τροφών.
Ουσιαστικά τον βρουξισμό δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε όμως άμεσα, απλά και εύκολα να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που προκαλεί στα δόντια σας.