Κάθετη πτώση παρουσιάζουν οι μεταμοσχεύσεις οργάνων τους πρώτους μήνες του 2013 και εάν η πτώση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς τότε μέχρι το τέλος του χρόνου που διανύουμε η δωρεά οργάνων θα έχει πέσει στο μισό, σε σχέση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του νόμου για τη δωρεά οργάνων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων επιχειρεί με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για αυτή την ύψιστη πράξη αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο μας. Σύμφωνα με στοιχεία λοιπόν του ΕΟΜ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί τα όργανα μόνο 16 δωρητών ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου ο αριθμός των δωρητών θα φτάσει τους 20 και με το ρυθμό αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου οι δωρητές θα είναι περίπου στους 40. Την αντίστοιχη χρονιά πέρσι, το 2012, οι δωρητές άγγιζαν τους 80, ήταν 78 για την ακρίβεια, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.
Ένας σημαντικός λόγος της μείωσης είναι η ελάττωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες έκλεισαν λόγω της συνταξιοδότησης των στελεχών τους. Όμως το Υπουργείο για το θέμα αυτό και σε εξαίρεση του μνημονίου, προχωρά σε προσλήψεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ μεταμοσχεύσεων, γράφει η iatropedia.
Οι υπεύθυνοι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων πιστεύουν ότι ο κόσμος έχει φοβηθεί από την επερχόμενη εφαρμογή του νόμου και διευκρινίζουν ότι, “δεν ισχύει το ότι σου παίρνουν τα όργανα όταν πεθάνεις, αλλά θα πρέπει να ληφθεί και η συγκατάθεση των συγγενών σου.”
Υπάρχει όμως και η οικονομική πλευρά του θέματος. Για παράδειγμα οι 10.000 νεφροπαθείς που υπάρχουν στη χώρα μας, έχουν ένα συνολικό κόστος αιμοκάθαρσης κοντά στα 500.000.000 ευρώ το χρόνο, με ετήσιο κόστος αιμοκάθαρσης για τον καθένα κοντά στις 50.000 ευρώ το χρόνο. Μια μεταμόσχευση νεφρού μαζί με την φαρμακευτική αγωγή κοστίζει άπαξ κοντά στις 9.000 ευρώ.
Ο ΕΟΜ τονίζει ότι πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε ότι με τη μεταμόσχευση διπλασιάζεται το προσδόκιμο ζωής του νεφροπαθούς ο οποίος ζει πολλά περισσότερα χρόνια.