Η έξυπνη εξέταση με τη χρήση ενός μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας, που προκαλεί υπεραιμία και μαλάξεις στο μαστό, ώστε να επιτευχθεί έκκριση από τους γαλακτοφόρους πόρους. Έπειτα το υγρό που θα ληφθεί, αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.
Βασίζεται στη μελέτη του αείμνηστου ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, που ανακάλυψε πως από το έκκριμα της θηλής μπορεί να διαγνωστούν παθήσεις του μαστού, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.
Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε γυναίκες που δεν θηλάζουν και είναι 25 ετών και πάνω. Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 55, η παραγωγή εκκρίματος ελαττώνεται κι ενδεικνυόμενη εξέταση είναι η μαστογραφία, εκτός αν η παραγωγή του εκκρίματος συνεχίζεται.
Η διαδικασία συλλογής υγρού είναι ανώδυνη, εκτός από μία μικρή ενόχληση και διαρκεί πέντε λεπτά. Από τα στατιστικά της Αμερικής, όπου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια το ΠΑΠ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ HALO και είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, δηλαδή από τον FDA, αποδεικνύεται πως το 60% των γυναικών αποδίδουν υγρό από τους μαστούς. Σύμφωνα με τα Ελληνικά στατιστικά δεδομένα το 10-12% των Ελληνίδων γυναικών θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Το τεστ ΠΑΠ (HALO)
▪ Δεν αποτελεί διαγνωστική εξέταση
▪ Δεν πραγματοποιείται για να αποκλείσει τον καρκίνο του
μαστού.
▪ Πρόκειται για ένα προγνωστικό τεστ. Επισημαίνει απλά
έναν αυξημένο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα κάνει η
αυξημένη χοληστερόλη για τη στεφανιαία νόσο.
▪ Σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία. Η
τελευταία, μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις διαλογής
(κλινική εξέταση μαστού και υπερηχογράφημα), θα πρέπει
να διενεργείται συστηματικά κι αδιαλείπτως από την
ενδεικνυόμενη ηλικία και μετέπειτα ισοβίως.