Το μέλι έχει μοναδικές ιδιότητες, τόσο θρεπτικές όσο και γευστικές. Ξεχωρίζει όμως και για έναν ακόμα λόγο. Κι αυτός είναι η διάρκεια ζωής του. Γιατί το μέλι μπορεί να κρατήσει για πάντα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Smithsonian, η οξύτητά του, η απουσία νερού και το υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχει, είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που κάνουν το μέλι να αντέχει πολύ στον χρόνο.
Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα. Τα τελευταία είναι υγροσκοπικά, δηλαδή περιέχουν μικρές ποσότητες νερού αλλά απορροφούν την υγρασία αν εν βρίσκονται σε σφραγισμένη συσκευασία. Λίγοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες απουσίας υγρασίας και έτσι η σύσταση του μελιού δεν μπορεί να αλλοιωθεί.
Το pH του μελιού είναι πολύ όξινο (3-4,5). Τα οξέα αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τους μικροοργανισμούς που ίσως καταφέρουν να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό. Φυσικά οι μέλισσες παίζουν τεράστιο ρ΄λολοί στην μοναδική σύσταση του μελιού. Το νέκταρ που χρησιμοποιούν περιέχει 60-80% νερό, από το οποίο όμως αφαιρούν την υγρασία με τα φτερά τους. Επιπλέον, του στομάχι τους περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται γλυκοζοξειδάση. Το νέκταρ λοιπόν αναμειγνύεται με το ένζυμο ενώ οι μέλισσες το αναμασούν και διασπάται σε γλυκονικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το τελευταίο βοηθά κι αυτό με τη σειρά του στην εξουδετέρωση των μικροοργανισμών.
Για να διατηρήσετε για πάντα το μέλι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το διατηρήσετε σε βάζο και να μην το να αναμίξετε με νερό.