Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, σύμφωνα με έκθεση ακαδημαϊκών από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Διεθνές Συνέδριο του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων. Αναμένεται να δοθούν επίσης νέα στοιχεία για τον αριθμό των καπνιστών με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα ποσοστά καπνίσματος είναι πολύ υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και μεταξύ των 6 εκατομμυρίων καπνιστών στην Αγγλία εκτιμάται ότι:
- 230.000 καπνιστές έχουν σοβαρή ψυχική ασθένεια (π.χ. σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή)
- 1,6 εκατομμύρια έχουν κατάθλιψη και άγχος
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτείται δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος του καπνίσματος και της ψυχικής υγείας.
Ένας από τους συντάκτες της νέας έκθεσης, ο Marcus Munafo, καθηγητής Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: “Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι κακό για την ψυχική υγεία. Όσοι εργάζονται με άτομα με ψυχικές παθήσεις πρέπει να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τον φαύλο κύκλο των αμφίδρομων επιπτώσεων, όπου τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας προκαλούν τα άτομα να καπνίζουν περισσότερο και να είναι πιο πιθανό να εθιστούν. Ταυτόχρονα, το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επακόλουθης ψυχικής ασθένειας και επιδεινώνει τα συμπτώματα ψυχικής υγείας. Τα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος θα βελτιώσουν τα συνολικά επίπεδα καλής ψυχικής υγείας καθώς και τη σωματική υγεία».
Παράλληλα με την έκθεση, μια κοινή δημοσίευση της Action on Smoking and Health (ASH) και του Κέντρου Εφαρμογής Δημόσιας Ψυχικής Υγείας του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων περιγράφει το πώς μπορεί να υιοθετηθεί μια προσέγγιση δημόσιας ψυχικής υγείας στο κάπνισμα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και την μείωση της κακής ψυχικής υγείας.
Ο δρ. Adrian James, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, δήλωσε: «Ο εθισμός στο κάπνισμα δεν είναι μια ασήμαντη υπόθεση, προκαλεί σοβαρή βλάβη τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Οι καπνιστές με ψυχικές παθήσεις μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη σωστή υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας. Καθήκον μας, ως ψυχίατροι, είναι να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζονται για να πετύχουν”.
Η Joanne Hart, πρώην καπνίστρια που έχει αναρρώσει από την κατάθλιψη, είπε: «Η διακοπή του καπνίσματος άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Είναι συγκλονιστικό να μαθαίνω ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να ήταν ένας από τους λόγους για την κατάθλιψή μου. Ως καπνιστής ήξερα ότι έκανα ζημιά στην υγεία μου, αλλά όταν είχα δυσκολίες στην ζωή ήταν εύκολο να νομίζω ότι με βοηθούσε ψυχικά. Αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ισχύει το αντίθετο”.